Mbói Tu'i (guaraani veekoletis; Brasiilia)

Mbói Tu'i (guaraani 'madu-papagoi') veekoletis guaraani1 mütoloogias, üks seitsmest mütoloogia legendaarsest koletisest, kes olid kurja vaimolendi Tau ja kauni neiu Kerana lapsed, kellele pandi needus.

Mbói Tu'i on tohutu madu, kellel papagoi pea suure nokaga. Tal on veripunane kaheharuline keel. Tema triibuline nahk on kaetud soomustega. Vöökohal on tal kaks jalga, selga ja pead katavad suled. Tal on kuri pilk, mis ajab hirmu nahka igaühele, kellel on ebaõnne teda kohata. Ta patrullib soodes ja kaitseb kahepaiksete elu. Ta naudib niiskust ja lilli. Mbói Tu'i võib rünnata ja uputada inimesi, kes kahjustavad veeolendeid, kuid ta ise toitub ainult puuviljadest; armastab niiskust ja lilli. Ta valvab soodes ja jõesuudmetes ning kaitseb veeolendite (peamiselt kahepaiksete) elu. Mbói Tu'i võib teha kohutavaid häälitsusi, mis kostavad kaugele ja tekitavad kuuljates õudu.

1 Guaraanid, rühm Lõuna-Ameerika põlisrahvaid, kes kõnelevad guaraani keelt. Enne eurooplaste tulekut oli guaraane umbes 400 000, tänapäeval umbes 80 000, kellest enamus elab Brasiilias, kus neid on umbes 51 000. Veel elab guaraane Paraguais, Boliivias ja Argentiinas.

Allikad: Wikipedia; mythus.fandom.com/wiki/Mboi_Tu%27i

Aprill, 2023