Apkallu, ka Abgal (sumeri 7 pooljumalat)

Apkallu (akadi), ka Abgal (sumeri), seitse pooljumalat ja iidset tarka, keda kujutatakse vahel osaliselt inimeste ja osaliselt kaladena; teaduskirjanduses sageli nimetatud seitsmeks targaks. Kiilkirjatehvlitelt tuvastatud nimekuju Abgallu koosneb sõnadest ab (vesi), gal (suur) ja lu (mees). Neid seostatatakse ka veeuputuse-eelsete kuningatega – neid peetakse kas kuningateks endiks või nende nõunikeks. Veeuputuse-järgsete tarkade puhul kasutatakse mõistet Ummanu ja neid eristatakse selliselt Apkallust. Legendi kohaselt lõi seitse tarka jumal Enki Apsu ürgvetest, Apkallud olid Enki preestriteks ja neid peetakse ka esimes seitsme sumeri linna rajajateks.

Mõisteid Apkallu ja Abgal kasutati ka kuningate ja jumalate (Ea, Marduk) kaasnimena, mis viitas nende tarkusele ja teadmistele.

Babüloonia preester ja kirjanik Berossuse (3. sajand eKr) kirjeldab Apkallusid kui kala-inimesi, keda jumalad on saatnud inimestele teadmisi jagama. Neist tuntuim on Oannes, kes olevat inimestele õpetanud käsitööd ja teadusi, samuti loomismüüdi Enûma eliš.

Allikas: Wikipedia

Aprill, 2023

Vaata lisaks:

Apsu / Abzu (jumal Mesopotaamias)
Oannes (Mesopotaamia jumalus)
Enki/Ea (sumeri ja babüloonia jumal)