Tskarishdida (gruusia vee-ema)

Tskarishdida (megreli წყარიშდიდა, 'vee-ema'), ka Tskarish Dida, Tskarishmafa – veeolend Gruusias, tuntud peamiselt megreli rahva mütoloogiast. Tema kuvand ja kirjeldused on mitmetised, temas on nii jumalanna kui ka veeneitsi või näki jooni. Elab jõgedes ja järvedes, jälgib ja kaitseb kalade paljunemist. Kaunis naine, kellel on pikad, pahkluudeni ulatuvad juuksed. Mõnes kirjelduses on tal ka suured rinnad. Vahel, peamiselt öösiti, väljub ta veest, et võrgutada mehi, eriti nooremaid. Vee-emast lummatud mehest saab tema kuulekas armuke. Selline mees on oma perekonna suhtes hoolimatu ja südametu, ei suuda enam tööd teha, kõnnib sihitult õues ja mõtleb vaid vee-ema armastusest.

Teda on kirjeldatud ka kuuvalgel ööl lebavat selili keset jõge. Kui keegi hobusega jõest läbi sõidab, haarab ta valjaist, ei lase ratsanikul liikuda edasi ega tagasi ja tõmbab lõpuks hobuse vee alla.

Nagu paljusid mütoloogilisi naissoost veteolendid, kirjeldatakse ka Tskarishdidat oma juukseid kammivana ja usutakse, et kui tema juuksed ära lõigata, siis kaotab ta oma võluväe. Oma (kuldset) kammi hoidvat ta veekogu kaldal kivi all.

Ühes loos leiab mees kivi alt kammi ja viis koju. Öösel hüüti seda meest. Ta läks õue ja nägi väraval seismas Tskarishmafat. Nad hakkasid koos elama ja naine sünnitas poja. Mees oli kammi ära peitnud, ent kui poeg oli juba suureks kasvanud, leidis Tskarishmafa kord kammi üles. Ta läks koos kammiga ära vette ja võttis kaasa ka poja.

Vahel samastatakse Tskarishdida kalanaise Osur-tofu (vt Osur-Tofu) või näkisarnase Aliga (vt Ali).

Aprill, 2023

Vaata lisaks:

Osur-Tofu (veeolend gruusias; näkk)
Mesefen (gruusia mererahvas)
Kaji (olend gruusia mütoloogias)
Ali (gruusia pahatahtlik loodusvaim; näkk)