Juda (lõuna-slaavi kuri naisvaim)

Juda (bulgaaria юда, юда-самовила; makedoonia јуда), Bulgaaria ja Makedoonia mütoloogias kuri naisolend, kes elab mägedes, järve ääres ja tormab keeristuulena läbi õhu. Haldjaliku Vila kuri versioon.

Algselt oli sõnal 'juda' erinevaid tähendusi – võimas, kaval, tujukas, tülitsev. Seejärel sai 'juda' loodusvaimu vila (ka samodiva või samovila) sünonüümiks. Kõlalise sarnasuse pärast kristlusest tuntud Juuda nimega muutus aga juda isesisvaks ja kurjaks folklooritegelaseks.

Erinevalt vilast on juda inimeste suhtes vaenulik. Kui ta näeb kedagi suplemas, mässib ta inimese oma juustega justkui võrku. Kinnipüütud inimest piinab juda mitmel erineval viisil; eriti pakub talle naudingut rebida inimestelt silmi peast.

Judadel on ka maagilisi võimeid, nad tunnevad taimi ja tegelevad mürgitamisega. Vahel ilmuvad nad noorte meeste ette, võluvad neid oma iluga ja meelitavad abielluma. Kui mees judaga naitub, röövib naine tema hinge ja viib selle surnute maailma. Seejärel sureb ka mehe keha.

Enda kaitsmiseks kandsid mehed mõnes Bulgaaria piirkonnas vöö või mütsi sisse õmmeldud raudrohtu, koirohtu või basiilikut – usuti, et need taimed peletavad kurje vaime.

Allikas: Wikipedia

Aprill, 2023

Vaata lisaks:

Russalka
Vila / Samovila / Samodiva (naisvaim slaavi mütoloogias)