Szépasszony (ungari jumalanna)

Szépasszony (ungari 'ilus naine'), Ungari paganlik jumalanna, kes kristluse levides demoniseeriti pahatahtlikuks olendiks, kes võrgutab mehi ja saadab neid hukatusse või siis põhjustab rinnalaste haigestumist, kui annab neile imeda oma rinda, samuti väideti teda magavat kuradiga. Kristluse-eelselt armastusjumalanna, kes oli seotud veega – ta armastas vihma ja vett ning tantsis tormides; valitses armastusloitse ja romantikat, ent ka elu ja surma; teda on kirjeldatud ka ravitsejana. Kristluse levides hakati teda vastandama Nagyboldogasszonyle ('suur õnnelik naine'), kes oli samuti paganlik jumalanna, kuid kelle katoliiklik kirik teisendas neitsi Maarjaks.

Tagantjärele pole selge, mil määral oli kristuse-eelses Szépasszonys tegelikult hirmutavaid jooni ja kuivõrd lisati neid kiriku poolt selleks, et vähendada tema austamist. Küll aga olevat Szépasszony olnud austuse kaotamise pärast raevus. Siiski olevat ta jätkuvalt sõlminud liite nendega, kes teda armastasid ja austasid. Ta võis kinkida inimestele ilu, romantikat ja ekstaasi. Tema poole pöörduti, et leida üles tõelist armastust. Samas võis ta esile kutsuda rahet ja lumetorme ning tema loitsude peamiseks koostisosaks oli vesi.

Szépasszony kui deemonlik olend olevat ohvrite lõksupüüdmiseks kasutanud ka veelompe. Neid, kes kõndisid läbi lompide, külmetasid ja seejärel surid, peeti Szépasszony poolt nõiutuiks. Teda peeti ka laiemalt vastutavaks kõigi vaevuste eest, mis võisid tuleneda halvast ilmast. Samas võis Szépasszony poole pöördudes saada abi niisuguste haiguste raviks.

Teda on kirjeldatud väga kauni naisena, kellel olid hõbevalged juuksed ja kes kandis lumivalgeid rõivaid. Szépasszony järgi on nime saanud Szépasszony org (Szepasszony-völgy), Ungari parimaid veinitootmise piirkondi Egeris. Seal on tänapäeval püstitatud ka jumalannat kujutavaid skulptuure.

Märts, 2023

Vaata lisaks:

Bába (olend ungari mütoloogias)
Viz Atya / Viz Apa / Viz Anya (ungari veejumalad)
Ungari müütilised veeolendid
Olt ja Maros (veehaldjad ungari pärimuses)
Vizi-Ember (ungari veevaim)