Ker-balõk (hiigelkala Altai-Sajaani mütoloogias)

Ker-balõk (altai Кер-балык, Кер-палык), hiigelkala Altai-Sajaani rahvaste mütoloogias. Mõnede müütide kohaselt loob jumal Ulgen maailma ürgookeanis elava Valge ema (Ак эне) käsul: ta loob maa, taeva, kõik elusolendid ja kolm hiigelkala Ker-balõkki, kes hoiavad enda peal maad. Üks neist saadab maa peale külmust, sügise ja talve, teine saadab soojust, kevade ja suve – oma pead liigutades tekitavad nad maavärinaid ja üleujutusi. Kolmanda, keskmise kala seob Ulgen köide ja köieotsa jätab enda kätte – nii saab ta seda kala ohjata (mõnes versioonis hoiab kala ohjes vägilane Mandge Šire). Kui köit lõdvemaks lasta, võib maa põhjasuunes kaldu vajuda ja muutuda sooks või olla täiesti üle ujutatud. Ker-balõki suurust on kirjeldatud sellisena, et kui tema alumine lõug asus maal, siis ülemine lõug puudutas taevast.

Altai mütoloogias on Ker-balõk seotud ka maa-vee valdja Djer-Suga, kes elab elab mäetipus, kus asub piimajärv, mille keskel asub maailma naba – kuldlehtedega puu, mis on ka maailma teljeks. Piimajärves ujub Ker-balõk, kelle kehasse on kätketud laste alged (jула) ja loomade alged (кут). Oma hingeõhuga annab hiigelkala need alged edasi Djer-Sule, kes omakorda saadab laste alged koldetule kaudu naistele. Surnud inimeste hinged jõudsid pärast pikki rännakuid lõpuks Ker-balõki kehasse ja võisid sealt Djer-Su vahendusel teatud aja pärast minna laste algetena naisterahvastesse.

Ker-balõk võib olla ka vetevaldja Su Iyesi zoomorfseks avaldumisvormiks – viimast kujutati näiteks jäämineku ajal ette hiigelkalana, kes jões jääd lõhub ja lükkab. Veevaldjat nimetati Ker-balõkiks eriti sageli palvetes, sealhulgas kevadiste ohvripühade ajal. Šooridel ja hakassidel olid Ker-balõki kujutised šamaanitrummidel: vetevaldjalt sai šamaan ka oma veest tulevad abivaimud – kalad, konnad, maod ja sisalikud.

Allikad:

a700.ru/animals/fish/107-ryba-altajskikh-narodov-mifologiya.html

Дыренкова Н.П. Тюрки Саяно-Алтая. Статьи ja этнографические материалы. СПб.: МАЭ РАН, 2012

Jaanuar, 2023

Vaata lisaks:

Ukulan / Ukulan-tojon / Ed'uget-tojon / Ukula / Ukun (Türgi, Altai ja Jakuudi veejumal)
Hiigelkala mongoli rahvastel
Saarmas altailaste usundis
Tari Amdi Kuel (hiigelkala sölkupi mütoloogia)
Konn Altai mütoloogias
Luts tõva folklooris
Vetevaldjad Altai-Sajaani rahvastel
Su iyesi / Su Ana / Su Ata (veevaim türgi-tatari mütoloogias; tengrismis)
Djer-Su ehk Jer-Su (altai rahvaste maa-vee valdjas)