Ceffyl dŵr (veehobune Walesi mütoloogias)

Ceffyl dŵr (kõmri 'veehobune'), veehobune Walesi mütoloogias, sarnaneb veehobustega iiri ja šoti mütoloogias, eripäraks on lendamine ja aurustumine. Väsinud või lühinägelikule reisijale näib ta sageli ilusa väikese hobusena, kellel on hallikas sädelev karv ja keda ümbritseb udune õhk; ka tema saba koosneb veeaurust. Teda võib näha koskede all või mägijärvede kallastel.

Lõuna-Wales'i lood kirjeldavad teda pigem sõbraliku ja mängulise olendina, kes teeb inimestele vaid kerget kahju, kuid Põhja-Wales'is põhjustab Ceffyl dŵr inimestele ränkasid kannatusi ja võib neid ka tappa. Kui keegi talle mõtlematult selga istub, siis tõuseb veehobune lendu, õhus aga aurustub ja ratsanik kukub maha. Seejärel võib ta ratsaniku oma kapjadega surnuks tallata. Ka võib ta rünnata inimest varitsusest, et siis teda oma kapjadega tampida. Teda ennast ei saa tappa – kui seda on üritatud, siis tema keha lihtsalt kaob ning sellest jääb vaid sültjas mass.

Ceffyl dŵr võib on ka kujumuutja, kes öisel ajal muutub kitseks ja vigastab inimesi oma sarvedega; ta võib ilmuda ka orava või konnana, kes hüppab inimese õlgadele ja hakkab teda sõtkuma.

Allikas: Wikipedia

Detsember, 2022

Vaata lisaks:

Kelpie (veehobune šoti ja iiri folklooris)