Afa (pooljumal Polüneesias)

Afa, pooljumal Polüneesias Tokelaul (kolmest saarest koosnev ala, mis on sõltuv Uus-Meremaast). Peamiselt elab Afa Atafu saarel, kuid sageli viibib ka Fakaofo ja Nukunonu saartel. Afa on pooljumal ja poolkurat, nn aitu. Kui ta maale ilmub, kutsutakse teda Toikiaks, merel kohatuna Afaks.

Ühe loos käis Afa kord Fakaofo saarel, kus teda jälitasid kohalikud vaimud. Nad võtsid ta kinni ja üritasid teda uputada, kuid nad ei suutnud seda teha ja Afa naasis Atafule. Teises loos ilmus Afa Fakaofo saarele, et haarata ja süüa inimeste hingi, kuid preestritel õnnestus ta kinni võtta. Nad tükeldasid tema keha, päästsid kõik surnute hinged vabaks ja tagastasid need sugulastele. Sellegipoolest tõusis Afa ellu ja naases mere äärde. Preestrid selgitasid surelike hingede söömist sellega, et inimesed püüdsid võrkudega kala niisugustes kohtades, kus see polnud lubatud.

Afa ilmumisest andsid märku järgmised asjad: kui ta ilmus, hakkas meri öösel helendama nagu fosfor; kui ta merre ilmus, hulpis laguunis midagi kookospalmist punutud mattide taolist; kui ta maale ilmus, nägi ta välja nagu mees, kelle pea hajub taeva taustal; enamasti ilmus ta kaldast eemale jäävale Papa-o-Tautai nimelisele riffile - teda nähes hakkasid naised ja lapsed nutma.

Allikas: Wikipedia

Detsember, 2022