Hantai (kaitsejumalus itelmeenide usundis)

Hantai (Хантай), kaitsejumalus itelmeenide1 usundis. Temast tehti kujusid, millel teda kujutati pooleldi kala ja pooleldi inimesena. Neid kujusid pandi kaitsjatena elamutesse tulekolde lähedale ning igal aastal lisati uus kuju – kujude arvu järgi sai teada, kui vana elamu on. Sügiseti pandi jõe äärde suurem puust Hantai kuju, viidi sellele kingitusi ja tänati teda saadud kalasaakide eest. Alates 1988. a on rahvakultuuri säilitamiseks hakatud Kamtšatkal igaastaselt läbi viima Alhalalai nimelist pidupäeva, mille oluliseks osaks on ka Hantai austamine.

Mere peremees-jumalaks oli itelmeenidel Utleigana (Утлейгана), väga austatud olid ka Mitgi nime kandvad vaim-jumalad, keda kujutati pooleldi inimeste ja pooleldi kaladena ja kes suunasis kalu jõgedesse – kudema tõusvate lõheliste püüdmine oli itelmeenide jaoks eluliselt ülioluline.

1 Itelmeenid, Kamtšatka poolsaare põliselanikud, kuuluvad antropoloogiliselt mongoliidsesse põhjaaasia rassi. Tänaseks on rahvas venestatud. 2010. a elas Venemaal 3193 itelmeeni, neist Kamtšatka oblastis 2394.

Allikas: bestiary.us jm

Detsember, 2022

Vaata lisaks:

Kalad ja linnud itelmeeni uskumustes
Saarmas itelmeeni pärimuses
Thorngarsoak / Thornrak (mereloomade peremees Labradori eskimotel)
Ankõ-kele (mere peremees tšuktšide ja eskimotel)
Keretkun (mereloomade valitseja tšuktšidel ja eskimotel)