Kongamato (veeolend Aafrikas, lind-sisalik)

Kongamato ('paatide ümberlükkaja'), veeolend Aafrikas, peamiselt Sambias ja Kongo DV-s elava Kaonde rahva folklooris. Kongamato on lind või sisalik, kellel on kilejad tiivad nagu nahkhiirel ja sulgi tal ei ole. Tema tiibade siruulatus on 4–7 jalga (mõnes kirjelduses kuni 100 jalga) ja enamasti on ta punast värvi. Nokk on teravate hammastega. Teda on peetud ka eelajalooliseks pterosauruseks, kuid füüsilisi tõendeid tema olemasolu kohta pole tuvastatud.

Kongamatod elavad jõgedes ja võivad tõkestada jõevoolu ning tekitada veetaseme järsu tõusu, millega ajavad kanuusid ümber. Mõnikord jääb kanuu aga vee peal seisma, vaatamata aerutaja pingutustele – siis on kongamato sellest vee all kinni haaranud. Vaid vähesed inimesed näevad kongamatot, kes on haavamatu ja surematu ega jäta endast füüsilist jälge. Kui kongomato tapab inimese, sööb ta ära ainult kaks väikest sõrme, kaks väikest varvast, kõrvanibud ja ninasõõrmed.

Kongamato rünnaku ja tema tekitatud üleujutuste ärahoidmiseks kasutatakse maagilist toimingut muchi wa kongamatot. Selleks valmistatakse mulendipuu (Sterculia quinqueloba) juurtest pasta, mis pannakse puukoorest ribadele ja need kooreribad lastakse seal, kus soovitakse jõge ületada, veepinnale.

Allikas: abookofcreatures.com

Detsember, 2022

Vaata lisaks:

Nkala (koletiskrabi Sambia folklooris)
Chitapo (veeolend Sambia mütoloogias)
Chipekwe (järvekoletis Sambias)