Nodamkenowet (veeolend Põhja-Ameerikas)

Nodamkenowet, veeolend Põhja-Ameerika loodeosas Penobscoti põlisrahva mütoloogias. Elab USA ja Kanada vahele jäävas Passamaquoddy lahes. Nimetus tähendab umbkaudu "(kellegi) vee alt kinni haaramist". Nodamkenoweti ülakeha sarnaneb inimesega, kellel on enamasti pikad punased või punakad, ent vahel ka mustad juuksed, kuid alakeha on nagu. Olendil on lame ja lai nägu pikkade ja teravate hammastega. Talle meeldivat jälgida inimesi vees olles, veepinnal vaid näo ülaosa. Vahel hiilivat Nodamkenowet suplevate naiste juurde ja puudutavat naljana nende suguelundeid. Kui Nodamkenowet leiab inimeha, siis täitvat ta miskipärast selle silmad, nina ja suu mudaga.

Veel 1919. a väitis üks kohalik elanik folklorist Fannie Eckstormile, et tema maja all elab Nodumkanwet ja olendit olevat näinud ka mitmed teised kohalikud elanikud. Usuti, et kui piisavalt tugevasti maapinda trampida, võib Nodumkanwet välja ilmuda. Usuti ka, et olendi nägemine on mingisuguse katastroofi endeks – näiteks olevat ilmunud olend välja enne 1860-ndate koolerapandeemiat.

Ühes raamatus1 on aga peetud Nodumkanwetit samaseks Passamaquoddy lahes elava Apotamkiniga (Apodumkeniga) ja tal polevat kala, vaid hoopis mao alakeha ning karvased käed, mis lõppevad küünistega. Nendel suurtel meremadudel on tohutud kihvad ja nad suudavad jahtida meredes elavaid loomi. Neid olendeid olevat ainult 12 ja nad tulevad kokku kord aastas suurel peol, kus nad õgivad röövitud lapsed. Selle sündmuse ajal võtavad maod inimese kuju ja riietuvad kallitesse rõivastesse.

1 Packard, C., 2021, Mythical creatures of Maine: Fantastic beasts from legend and folklore.

 

Allikas: tubmlr.com/bestiarium/

Detsember, 2022

Vaata lisaks:

Apotamkin (merekoletis indiaani mütoloogias)