Mermecoleon (veeolend Aberdeeni bestiaariumis)

Mermecoleon, veeolend Aberdeeni bestiaariumis (12. sajand). Selle kirjeldus bestiaariumis: "Meres on kivi, mille nimeks on kreeka keeles mermecoleon ja ladina keeles concasabea, kuna see on nii õõnes kui ka ümmargune. Lisaks on see jagatud kaheks osaks nii, et kui ta seda soovib, siis võib see sulguda. Kivi asub mere põhjas ja ärkab ellu varahommikul. Kui ta tõuseb puhkepaigast mere pinnale, teeb ta suu lahti ja võtab endasse taevakaste ning päikesekiired paistavad selle ümber; nõnda kasvab kivi sees tõesti kõige hinnalisem, säravavaim pärl, mis on eostatud taevakastest ja millele on andnud sära päikesekiired."

Selle olendi juured on kristluses ja see sümboliseerib neitsi Maarja eostumist „taevakastest“. Teiselt poolt on kirjelduse aluseks tõenäoliselt auster või muu kahepoolmeline merikarp, mida aga kirjeldaja ise pole näinud.

Mütoloogias tuntud ka myrmecoleon (mermecoleon) – sipelgalõvi, kellel on lõvi keha esiosa ja sipelga tagakeha. See olend arvatakse olevat tekkinud tõlkeveana piibli tõlkimisel heebrea keelest kreeka keelda.

Pilt: Mermecoleon Aberdeeni bestiaariumis.

Allikas: Wikipedia

Detsember, 2022