Balıkli ayazma (püha allikas Istanbulis)

Balıkli ayazma, püha allikas Istanbulis. Türgis tuntakse pühasid allikaid ayasma nime all, nimi tuleneb kreekakeelsest sünast ἁγίασμα (hagiasma), mille sõna-sõnaliseks tähenduseks on 'pühadus'.

Istanbuli kultuurimälestiste loendis on 15 ayazmat, neist tuntuim asub on Balıklı linnaosas Kreeka õigeusu kiriku lähedal. Allika ajalugu ulatub viienda sjandini või kaugemalegi. Allika kreekakeelne nimi on olnud ka Zoodohos Piyi (eluandev allikas). Allika esialgne nimi on paraku unustatud, seda hakati Balikli Ayazmaks (kalaallikaks) nimetama 18. sajandi alguses. Allikani jõutakse mööda pikka koridori ja treppi, alikaruumi laes ja seintel on kalligraafilised kirjad. Marmorist veenõusse voolab vesi läbi nelja kraani. Ruumis on ka suur kaladega bassein.

Allika kohta on mitu legendi. Varaseim räägib vaesest noormehest, kellest sai Bütsantsi keiser Leo I. Ühel kuumal päeval kohtas ta pimedat vanameest, kes palus temalt vett. Kui Leo mõtles, kust vett leida, kirjeldas taevane hääl talle paika, kus voolas allikas. Hääl ütles ka, et kui mõlemad mehed allikaveega nägu pesevad, hakkab vanamees nägema ja Leost saab tulevikus keiser. Kui vanamees hakkaski nägema, astus Leo kohe sõjaväeteenistusse, sai väejuhiks ja keisriks.

Teises loos leidis keiser Justinianus I (527–565) ayazma kord jahil olles, kui märkas, et mõned naised on kogunenud väikese kabeli ümber. Ta küsis neilt, miks nad seal on ja sai teada, et allikas teeb imesid. Selle peale lasi ta kabeli 560. a ümber ehitada. Loo versioonis oli ta ümberehituse ette võtnud, kuna sai allika vett juues terveks raskest haigusest. Kabel olevat ehitatud Hagia Sophia katedraali ehitamisest järele jäänud materjalidest.

Kolmanda loo järgi sai allikas oma nime Balıklı (kala, kalaga), kui mees praadis allikast saadud kala ja talle üteldi, et türklased on võtnud Istanbuli oma võimu alla. Uudist kuuldes ütles ta, et usun seda sama vähe kui ma usun, et praetud kala ärkab pannil ellu. Kala ärkas ellu ja hüppas pannilt maha.

Balikli ayazma veel usutakse olevat võime inimesi tervendada, sama usutakse ka teiste Istanbuli ja Türgi ayazmade kohta.

Allikas: Wikipedia

Oktoober, 2022

Vaata lisaks:

Jaava püha allikas Jolotundo templis
Eflatun Pınar (veetempel Türgis)