Schiller Woodsi võlupump (maagiliseks peetav pumpkaev USAs)

Schiller Woodsi võlupump, maagiliseks peetav pumpkaev USAs Illinoisi osariigis Cooki maakonnas Schiller Woodsi metsakaitsealal. Paljud kohalikud elanikud usuvad, et sellest kaevust pumbatud veel on maagilised omadused, mis parandavad tervist ja annavad elujõudu. Usutakse ka, et pumba vesi pikendab kõigi sellest regulaarselt joovate inimeste eluiga. Pumpkaevu vett on nimetatud ka pühaks veeks ja võrreldud Prantsusmaal voolava Lourdes'i allika pühaks peetava veega.

Praegune pump paigaldati 1945. a, varasem pärines1930. aastatest. Alates 1957. a äratas pump oma populaarsuse tõttu ajakirjanduse tähelepanu.

Paljud Chicago suure poola kogukonna katoliiklased usuvad, et pumpkaevu õnnistas paavst Johannes Paulus II, kui ta 1979. a Chicagot külastas, kuid selle kohta pole tõendeid.

Pumba vett testitakse regulaarselt metsakaitseala ametivõimude poolt ja see on joomiseks ohutu. Pump ammutab vett 9,4–25,9 m sügavuselt looduslikust põhjaveest ja see on töötlemata. Võrreldes Chicago kraaniveega on selles vähem vaske, vähe rauda, veidi kõrgem pH ja kõrge lahustunud mineraalide sisaldus.

Umbes veerand pumba tavakasutajatest ei omista selle veele maagilisi raviomadusi ja eelistab lihtsalt selle vee maitset. Peaaegu identne pump asub teisel pool teed, samuti metsakaitsealal, ja ammutab vett samast põhjaveekihist, kuid selle pumba veel maagilisi omadusi ei omistata.

Pilt: Pumba kasutamine 1964. a

Allikas: Wikipedia

Oktoober, 2022

Vaata lisaks:

Lourdes'i vesi (püha allikavesi Prantsusmaal)
Juturna / Iuturna / Diuturna (Rooma kaevude, purskkaevude ja allikate jumalanna)