Sulis / Sulis Minerva (keldi-rooma-briti ravijumalanna)

Sulis ehk Sulis Minerva, keldi-rooma-briti ravijumalanna, kelle kultus oli elujõuline 4. sajandi keskpaigani seoses Inglismaal Avoni jõe orus asuvate kuumaveeallikatega: umbes 60 pKr rajasid roomlased allikatele termid/basseinid ja templi ning asulapaika tunti nimega Aqua Sulis (tänapäeval Bathi linn). Vägagi tõenäoliselt austati Sulist enne roomlaste vallutust ravijumalannana keldi dobunnide hõimu poolt – väljakaevamistel leiti alumistest kihtidest keltide münte. Nime Sulis tähendus pole lõplikult selge, see võis tähendada kas silma, nägemist või siis päikest. Inerpretatio Romana käigus sünkretiseeriti keldi Sulis roomlaste Minervaga. Allikate külastajate hulka kuulusid rooma ajal pensionil sõdurid ja vigastatud või haiged sõdurid, samuti puhkusel olevad sõdurid.

Allikatest on leitud üle 12 500 rooma mündi ning umbes 130 õhukest tinast needustahvlit. Enamus nendest tahvlitest paluvad jumalannal karistada isikuid, kes on allikates suplemise ajal varastanud suplejalt rõivad. 1727. a leiti Sulis Minerva kuju kullatud pronkspea.

Tänapäeval on Bethi allikad turismiobjektiks, mida külastab aastas üle miljoni inimese, kuid allikatesse suplema minna inimestel ei lubata.

Allikas: Wikipedia

Oktoober, 2022

Vaata lisaks:

Glanis (keldi-gallia-rooma ravijumal)
Sirona (keldi ravijumalanna)
Segeta (keldi ravijumalanna)
Grannus / Grannos (keldi ravijumal)
Condatis (keldi ravi- ja sõjajumalus)
Borvo / Bormo / Bormanus (keldi raviallikate jumal)
Interpretatio Romana / Rooma tõlgendus