Nerites (kreeka madalam merejumalus; nereiidide vend)

Nerites (kreeka Νηρίτης), madalam merejumalus, Nereuse ja Dorise poeg ja viiekümne nereiidi ainus vend. Teda kirjeldati kui vapustava iluga noormeest. Claudius Aelianuse sõnul ei maininud Neritest kunagi Homeros ega Hesiodos, kuid ta oli hästi tuntud meremeeste folklooris. Aelianus tsiteerib oma teoses De Natura Animalium Neritest puudutava müüdi kahte versiooni:

Ühes versioonis armus Aphrodite enne merelt Olümposele tõusmist Neritesesse. Kui tal on aeg liituda Olümpose jumalatega, tahab ta, et Nerites temaga kaasa tuleks, kuid too keeldub, eelistades merre jääda. Ka see, et Aphrodite lubab talle anda paari tiibu, ei pane noormeest meelt muutma. Seepeale muudab äratõugatud jumalanna Neritese meriteoks ja annab tiivad Erosele.

Teises versioonis armastab Poseidon Neritest ja too vastab tema tunnetele. Poseidon teeb Neritese oma vankrijuhiks ja noormees sõidab vankriga erinevate mereolendite imetluseks hämmastavalt kiiresti. Siis aga muudab (Aelianusele teadmata põhjustel) päikesejumal Helios Neritese merekarbiks; Aelianus oletab, et Poseidon ja Helios olid armunud rivaalid ja Helios oli solvunud noormehe keeldumisest vastata tema tunnetele.

Aelianus märgib ka ära, et Aristotelese järgi viitab nimetus nerites paljudele meritigude liikidele. Tänapäeval kajastub Neritese nimi limuste sugukonna Neritidae (nibukodalased) nimetuses: sellesse kuulub umbes 175 liiki tigusid.

Allikas: Wikipedia

Oktoober, 2022

Vaata lisaks:

Kreeka merejumalad
Poseidon (kreeka merejumal)
Aphrodite (kreeka jumalanna)
Doris (kreeka okeaniid ja merejumalanna)
Nereus (kreeka merejumal)
Antiikjumalad