Kongo veejumaluste lugu

Müüt:

Kongo jõe kärestike all vees elasid neli maokujulist veevaimu: Kuitikuiti, tema naine Mboze ja nende lapsed Makanga ja Mbatilanda. Nad elasid põrgulikus veepöörises, kus Kongo võimas vool kohtub igal keskpäeval tõusuveega. Inimeste sõnul on Kuitikuitit nähtud jões ka mitmel pool mujal.
Maa oli sellel ajal ilma loomadeta. Kuitikuiti tuli veest välja ja lõi kõik sabata loomad, Mbatilanda lõi aga kõik sabaga loomad. Koju tulles avastasid nad, et Mboze oli rase. Ta oli oma poja Makangaga toime pannud verepilastuse. Raevunud Kuitikuiti lõi naise nuiaga surnuks. Surres sünnitas Mboze tütre nimega Bunzi, kellest sai vihma ja viljakuse jumalanna. Ta sünnitas ka teise tütre Lusunzi, kellest sai vee ja allikate jumalana. Luzunsi tuleb regulaarselt oma emale külla ja alati, kui ta seda teeb, on Kongo tohutus jõesuudmes vägev murdlainetus.

Kui Kuitikuiti viha üle läks, äratas ta oma abikaasa Mboze jälle ellu, kuid nüüd oli naise nahk musta asemel valge, mistõttu Kuitikuiti vahetas ta ka oma musta naha valge vastu. Kuitikuiti oli vahekorras ka oma pojatütre Bunziga ja sellest sündis tütar Kambizi, tormijumalanna, kes ujutab üle Kongo delta madalikud ja uputab meremehi ning suplejaid. Merepõhjas armatseb ta nendega justnagu mõni iidne printsess, kellel oli õigus valida oma soovide rahuldamiseks iga mees, keda vaid soovis.

Allikad: hartford-hwp.com/archives/35/064.html; [Jan Knappert. Myths and Legends of the Congo. (Heinemann 1971)]

Oktoober, 2022

Vaata lisaks:

Bunzi / Mpulu Bunzi / Phulu Bunzi (Kongo veevaim ja vihmajumalanna)
Mondjoli (olend Kesk-Aafrika mütoloogias)
Mokele-mbembe (järvekoletis Kesk-Aafrikas)
Kalunga (jumalus Kongo mütoloogias)