Dewi Lanjar (Indoneesia merejumalanna)

Dewi Lanjar, Indoneesia merejumalanna. Jaava uskumustes Põhjamere kuninganna, populaarne jumalanna Pekalongani linnas Kesk-Jaava osariigis. Nimi "Lanjar" tähendab naist, kes on lahutatud ja kellel pole lapsi. Väidetavalt asub tema palee Pekalongani rannas, Slamarani jõe ääres ja püsib uskumus, et kui laps läheb rannas kaduma, siis võttis selle Dewi Lanjar.

Päritolu-legend: Iidsetel aegadel elas Pekalonganis kaunis printsess Dewi Rara Kuning, kes jäi väga noorelt leseks, mistõttu teda tuntakse Dewi Lanjarina. Kurbusest vabanemiseks otsustas Dewi Lanjar kodulinnast lahkuda, jõudis Opaki jõe äärde ja kohtus seal Matarami kuninga Panembahan Senopatiga ja Mahapatih Singaranuga keset nende askeetlikku meditatsiooni. Dewi Lanjar avas oma südame ja ütles, et ei abiellu enam kunagi. Panembahan Senopati ja Mahapatih Singoranu soovitasid tal minna lõunarannikule mediteerima ja kohtuda Lõunamere kuningannaga. Dewi Lanjar suunduski lõunarannikule, mediteeris seal usinalt ja kohtus Lõunamere kuningannaga.

Dewi Lanjar palus kuninganna Nyi Roro Kidulilt luba hakata tema järgijaks, millega too nõustus. Ühel päeval kästi Dewi Lanjaril koos džinnidega häirida ja takistada valitseja Raden Bahul Gambireni metsa hõlvamist, kuid Dewi Lanjar ja džinnid ei tulnud sellega toime. Dewi Lanjar otsustas mitte naasta lõunarannikule ja taotles Raden Bahult luba elada Pekalonganis. Sellega nõustusid nii Raden Bahu kui ka Lõunamere kuninganna ja Dewi Lanjaril lubati valitseda Põhjaranda, esmajoones Pekalonganis Kesk-Jaaval.

Dewi Lanjar Jaava folklooris. Väidetavalt olid kaks Jaava merevalitsejat omavahel tülli läinud, aga kuna mõlemad olid võrdselt tugevad, siis pidasid nad läbirääkimisi ning jagasid Jaava saart ümbritseva mere kaheks territooriumiks: Ratu Kidul kontrollib Lõunamerd, Dewi Lanjar aga Põhjamere piirkonda.

Dewi Lanjar konkureeris oma ilu poolest Ratu Kiduliga. Väideti ka, et Dewi Lanjari ilu ületab isegi taevainglite oma. Seda ilu ei saa näha igaüks, Jaava saare põhjaranniku kogukondades, nagu Indramayu, Pekalongan jt, usutakse, et Põhjamere kuninganna ilu näevad ainult valitud inimesed, kellel on erilisi võimeid. Enamasti usutakse, et Dewi Lanjar on lahke ja helde merekuninganna, kellele meeldib inimesi aidata, ent kui ta tunneb end solvatuna, võib ta saada väga vihaseks ja julmaks.

Dewi Lanjar näitab ennast Slamarani jõe ääres, seal on tema puhkepaik pärismaailmas. Kes temalt abi soovivad, peavad Slamaranis mediteerima. On neid, kes paluvad abi vaesuse vastu või neid, kes paluvad äriõnne. 2009. a üldvalimiste eel käis abi palumas ka seadusandliku kogu kandidaate.

Abi saamise peamise tingimusena peab abivajaja olema valmis ohverdama. Ohvrianniks on inimene, keda abiotsija armastab. Kui lähedastest ei suudeta loobuda, võib ohverdada iseenda.

Dewi Lanjar ei nõua ohverdusi kohe kätte, vaid annab alati üsna pika ajalimiidi, eriti kui ohver on abitaotleja poolt armastatud inimene. Usutakse ka, et pärast inimese surma saab tuvastada, kas see inimene oli ehk ohverdatud, sest tema keha muutub kergelt rohekaks.

Allikad: Wikipedia; perwara.com/2017/dewi-lanjar-kecantikannya-menyaingi-ratu-kidul/

Oktoober, 2022

Vaata lisaks:

Dewa Djewata (ngadžu madujumalanna; Indoneesia)
Dewi Danu (Bali järvejumalanna)
Nyai Roro Kidul (merekuninganna Indoneesia folklooris)