Coulaine kaevu basilisk (olend prantsuse folklooris)

Coulaine kaevu basilisk, olend prantsuse folklooris. Basiliskid ei ole reeglina seotud veekogudega, kuid alltoodud loos satub basilisk elama kaevu.

Lugu hakati pajatama 14. või 15. sajandil Kesk-Prantsusmaal Richelieu piirkonnas: basilisk terroriseeris Vienne linna, sõi veiseid ja tappis inimesi, kuni 14. sajandil elanud üllas rüütel Frétard de Turzay temaga võitlusse astus. Samm-sammult sundis rüütel koletist taganema ja oli võideldes liikunud edasi õle seitsme miili, kuni basilisk kukkus Coulaine kaevu.

Legendi põhjal tõmbab basilisk ennast iga kümne aasta tagant mõneks hetkeks kaevu servale. Kui inimene märkab olendit esimesena, kukub basilisk veel kümneks aastaks kaevu tagasi, kuid mõnede pahaaimamatute möödujate jaoks, kes olendit ei silma, võib kohtumine lõppeda neid järgneval aastal tabava surmaga. 1860. a teatati noorest tüdrukust, kes „suri hirmu kätte“, kuna olevat näinud kaevu serval basiliski.

Kohalikud talupidajad kirjeldasid basiliski kuketaolise olendina, kelle keha oli kaetud soomustega ja kelle peas oli kooniline kiiver.

Allikas: blackdrago.com/fame/basilic

September, 2022

Vaata lisaks:

Müütilised veeolendid
Basilisk