Ollipeist / Oillipheist / Uilefeist (veekoletis iiri mütoloogias ja folklooris)

Ollipeist ehk Oillipheist ehk Uilefeist (iiri ollpheist, oll 'suur' + péist 'uss, koletis') veekoletis iiri mütoloogias ja folklooris. Nimi on on olnud kasutusel üldnimetusena mao- või draakonilaadsete olendite kohta. Enamasti kirjeldatud tohutu mao või draakonina. Usuti, et need koletised asustavad paljusid Iirimaa järvi ja jõgesid ning on mitmeid legende pühakutest ja kangelastest, kes nendega võitlevad.

Mõned lood on ka humoorikad: Kui Ollipeist kuulis, et Püha Patrick kavatseb ta oma järvest ära ajada, läks muidu healoomuline draakon raevu. Samal ajal juhtus draakonist mööduma purjus torupillimees O'Rourke ja Ollipeist neelas mehe alla. Draakoni meelehärmiks mängis O'Rourke purjuspäi koletise kõhus edasi, tekitades talle kõhuhäda ja ka tüüdates teda oma mänguga. Lõpuks oksendas Ollipeist O'Rourke'i välja ja lahkus kiiresti Iirimaalt, et pääseda Püha Patricku käest. Lahkumisel lohises ta saba vastu maad ja moodustas Shannoni oru.

Oilliphéistist on ka teistsuguseid lugusid. Tüdruk nimega Sionnan, merejumal Manannán mac Liri tütretütar, vihastab Tarkuse Lõhet, kui loobib teda kividega. Kättemaksuks kutsub kala välja oillipeisti ja palub tollel tüdrukut rünnata. Koletis teebki seda ja lõpuks tapab tüdruku.

Allikas: Wikipedia; blackdrago.com/fame/ollipeist

September, 2022

Vaata lisaks:

Õnne lõhe / Tarkuse lõhe (Iiri mütoloogia)
Järvekoletised