Illuyanka (hiiglaslik angermadu hetiiti mütoloogias)

Illuyanka, hiiglaslik angermadu hetiiti mütoloogias. Nime etümoloogia pole päris selge, kuid tõenäoliselt ühenduvad nimekujus ladina anguilla (angerjas) ja sanskriti anka (madu). Kirjeldatud kui tohutut madu, kaose draakonit, mitme peaga koletist, kes elab meres ja Landide koobastes.

Hetiidi müütides on kaks versiooni Tormijumala ja Illuyanka võitlusest: mõlemas loos saab Illuyanka esmalt Tormijumalast jagu, ent teises võitluses alistab ja tapab Tormijumal teiste abiga koletise. Neid lugusid oli kombeks ette kanda uusaastapidustustel ning müüte on tõlgendatud ka kujunditena aastaaegade vahetumisest.

Vanemas versioonis läheb ilma- või tormijumal (Heth, Tarḫunna, Hattic Taru) pärast esmast lüüasaamist teiste jumalate juurde ja kurdab oma kannatusi. Tema tütar, maajumalanna Inar, palub appi inimese Ḫupašiya ning kutsub Illuyanka ja tema lapsed pidusöögile. Need joovad end purju, Ḫupašiya võtab nad kinni ja nad antakse üle Tormijumalale, kes nad tapab.

Uuemas versioonis võtab Illuyanka pärast võitu Tlmajumalalt silmad ja südame. Tormijumal valmistab kättemaksu pikalt ette. Ta saab saab selleks vaese mehe tütrega poja, kes omakorda abiellub Illuyanka tütrega. Pulmakingiks saab saab Tormijumala poeg oma isa organid, mis võimaldavad Tormijumalal taastada oma jõu ja võimed. Seejärel tapab Tormijumal nii Illuyanka kui oma poja, kuna temast on abielu kaudu saanud Illuyanka pereliige.

 

 

 

 

Pilt: Tormijumal tapab Illuyanka. Paekivireljeef (1050-850 eKr)

Allikas: Wikipedia

September, 2022

Vaata lisaks:

Merekoletised
Chaoskampf / Drachenkampf (võitlus draakonitega)