Gandarewa / Kundraw / Kundra (ürgne merekoletis)

Gandarewa ehk Kundraw ehk Kundra, ürgne merekoletis Sumeris, Pärsias, Indias ja zoroastrismi pühades tekstides. Gandarewa välimus on ebaselge, teda kirjeldati deemoni või draakonina, kuid ta oli hiigelsuur ja pahatahtlik olevus. Gandarewa elas meres ja oli nii suur, meri ei ulatunud kõrgemale saanud tema kannast. Ta suutis korraga alla neelata kaksteist inimest ja ta tegi seda üsna sageli.

Avestades kirjeldatakse Gandarewat vees elava deemonina, kes püüdis pidevalt alla neelata kõik head asjad. Tema suurus ja tugevus muutsid ta hirmuäratavaks, kuid mitte võitmatuks. Indias asub Gandarewa kodu taevas, kuid mõnikord elab ta ka vetes, kus ta veedab aega India apsarade ehk veealuste naisvaimudega.

Iraanis nähakse Gandarewat sügaviku isandana, kes elas taevameres Vourukashas, Valge Haoma, Gaokerena ehk tervendavate taimede kuninga elupaigas. Valge haoma on tervendav taim, mida Gandarewa kinkis harvadel juhtudel abivajajatele ning oma varasema suuremeelsuse tõttu pälvis ta tiitli Pashnah zarah ('Kuldne kontsaga'). Gandarewast said aga võitu kadedus ja kurjus, tema loomus muutus.

Gandarewa alistas Keresaspa (Karshasp, Kirsap), keda tuntakse ka Iraani Heraklese nime all. Keresaspa sõitis kosmilise mere äärde, et tappa Gandarewa, kes röövis inimesi nende liha pärast.

Võitlus kestis üheksa ööd ja päeva, kuni Keresaspa lõi metsalise pea nuiaga puruks.

September, 2022

Vaata lisaks:

Merekoletised
Chaoskampf / Drachenkampf (võitlus draakonitega)