Maui (pooljumal Polüneesias)

Maui, pooljumal ja vembumehest kultuurikangelane Polüneesias. Ühelt poolt aitas ta jumalatel taevast üles tõsta ja tähti korrastada, teiselt poolt püüdis päikese võrku ja varastas tule, et see inimestele anda. Teda arvatakse olevat teinud enamuse leiutistest, sealhulgas leiutas ta kalamõrra. Maui tegudest on lugusid enamikul Polüneesia saartel; tema kirjeldused on küll erinevad – alates nägusast noormehest kuni vana targa rändpreestrini – kui lugudes on palju kattuvusi.

Maui kuulsaimaks teoks oli Vaikse ookeani saarte loomine – ta püüdis merepõhjast oma võluõngega rohkelt saari, millel polüneeslased elavad. Uus-Meremaa versioonis ei võtnud vennad Mauid kalale kaasa; Maui tegi ise endale loitse kasutades võluõnge, mille konksu valmistas ta vanaema lõualuust, peitis ennast siis vendade wakasse (veesõidukisse) ja kui see juba kaugel merel oli, tuli peidust välja. Vennad ei andnud talle sööta, Maui lõi endal ninast vere välja ja määris konksu kokku oma verega. Ta püüdis hiiglasliku kala, millest sai Uus-Meremaa Põhjasaar, tuntud ka kui Ika-a-Maui. Paadist (wakast), milles ta kala püüdis sai mõnes versioonis Lõunasaar ehk Waka-a-Maui.

Hawai versioonis sikutas Maui oma võlukonksu abil ookeanipõhjast üles erinevaid saarterühmi ja oleks neid veelgi sikutanud, kui õngenöör poleks ühe venna süül katkendud – nimelt pidid vennad aerutama ja Maui ei lubanud neil tagasi vaadata, kuid üks vendadest siiski vaatas.

Tonga versioonis sai Maui võlukonksu vanalt kalurilt Tongafusifonualt tingimusel, et oskab selle välja valida kaluri ülipaljude konksude seast. Mauile reetis aga saladuse kaluri naine Tavatava, ta valis õige konksu ja sikutas sellega merepõhjast välja korallsaari.

Maui oli ka naistemaias ja proovis rahuldada koletisangerja Te Tuna naise Hina täitmatut iha. Kui Te Tuna sellest teada sai, kutsus ta Maui võitlusele – Maui võitis ja Hina võttis ta oma väljavalituks. Hiljem üritas Te Tuna naist tagasi varastada, kuid Maui hävitas ta oma võlujõududega. Tuamotu sartel on usutud, et Te Tuna mahamaetud peast võrsus esimene kookospalm.

Pilt: Maui animafilmis "Moana"

Allikas: Wikipedia

September, 2022

Vaata lisaks:

Moana / Moana-Nui-Ka-Lehua (Havai merejumalanna / merineitsi)
Tuna / Te Tuna / Te Tunaroa (angerjate jumal Polüneesias)