Hyōsube (veeyokai Jaapanis)

Hyōsube, veeyokai Jaapanis, peamiselt Jaapani lõuna- ja lääneosa jõgedes ja ojades elutsev olend. Kirjeldatakse lapsesuurusena, kiila peaga, teravate küünistega ja suuga, mis on täis teravaid hambaid – need on eriti nähtavad olendi pahatahtliku naeratuse tõttu. Hyōsube kehal on paks ja rasvane karvkate, mis kogub tolmu, õli ja mustust. Väidetavalt pärineb Hyōsube nimi nende kõnest, mis kõlab "hyo hyo". Hyōsube on kappa ja garappa nõbu, kuid neist veel metsikumad ja sõjakam.

Hyōsubed elavad jõgede veealustes koobastes või jõgede lähedal, kus nad püüavad kalu ja hoiavad üldiselt inimestest eemal. Nende lemmiktoit on baklažaan, erinevalt kappadest, kellel on selleks kurk. Nagu kappad, armastavad ka hyōsubed pahandust teha ja vihkavad hobuseid.

Hyōsube on suhetes inimesega kapriisne, jultunud ja äärmiselt ohtlik. Ainuüksi hyōsube silmamine võib põhjustada kohutava palaviku, mis võib ka levida ja muutuda epideemiaks. Hyōsube naerab kurja naeru, mis on samuti nakkav; õnnetu inimene, kes kuuleb hyōsube naeru ja naerab kaasa, jääb palavikku ja sureb mõne tunni jooksul.

Hyōsube paksud karvad koguvad mustust ja talle meeldib öösiti majadesse hiilida ja vanni minna. Leidnud sobiva maja ja vanni vanni tuleb ta igal õhtul tagasi ning endast maha rasvased kehakarvad ja kohutava haisu. Kord lasi majaomanik vanni veest tühjaks ja viskas karvad ning rasva välja. See vihastas hyōsubet nii, et ta tappis järgmisel õhtul omaniku hobuse. Kui teine majaomanik vanni välja viskas ja mõned hyōsube karvad kogemata lähedalasuvale hobusele sattusid, kukkus loom kohe surnuna maha.

Ühes loos luuras naine hyōsube järele, kess laastas tema baklažaaniaeda – järgmiseks hommikuks oli muutus kogu tema keha lillaks ja varsti ta suri. Talupidajatel on kombeks torgata oda otsa värske baklažaan ja panna see hyōsubele pakkumiseks põllule püsti. Kes seda ei tee, võib leida oma põllud äratallatuna.

Allikad: Wikipedia; Yokai.com

September, 2022

Vaata lisaks:

Garappa (mütoloogiline olend Lõuna-Jaapanis)
Kappa (jaapani müütiline veeolend)