Mul Gwishin (veekummitus Korea folklooris)

Mul Gwishin, veekummitus Korea folklooris. Gwishinid on Koreas kummitusolendid, kes sarnanevad kummitustega kogu Aasias – keda kirjeldatakse enamasti pikkade mustade juuste ja laguneva näoga valges kleidis naistena. Kõige tuntumad on kaks gwishini versiooni: neitsina surnud või surmatud neitsikummitus cheonyeo ja veekummitus mul gwishin.

Mul gwishin saab inimesest, kes uppus ja kelle surnukeha ei leitud kunagi või kes mõrvati ja visati suurde veekogusse.

Need mul gwishinid, kes uppusid üksi või ennast ise uputasid, tahavad leida kaaslast. Nad haaravad kinni inimestest, kes veepiiril kõnnivad, tõmbavad nad vette ja uputavad.

Need mul gwishinid, kes surid vägivaldselt, soovivad kas abi või kättemaksu. Sageli veavad nad vette inimesi, kes meenutavad nende tapjaid. Kuid mõnikord tulevad nad abi paluma kas võimupositsioonidel olevatelt või suure ihujõuga inimestelt juurde. Kes keeldub neid abistamast, saab salapäraselt surma.

Lugu: Arang oli kõige ilusam naine Miryangi linnas. Tema isa, kes oli linnas kohtunik, hoidis Arangi kodus luku taga, kuni otsis tütrele ideaalset meest. Ühel päeval möödus majast sõdur Baek Ha, märkas neidu ja armus kohe. Sõduri teenija aitas korraldada salajase kohtumise Arangiga õues täiskuu ajal. Arang ütles sõdurile, et ei ole mehest huvitatud ja palus, et mees ta rahule jätaks, kuid Baek Ha jaoks oli naisest saanud kinnisidee. Ta sundis jõuga Arangi endaga juurde jääma ja lõpuks tappis naise. Seejärel viis mees Arangi surnukeha lähedal asuvasse jõkke.

Arangi isa arvas, et tütar on põgenenud tema liigse ranguse pärast, astus kohtuniku ametikohalt tagasi ja läks oma tütart otsima. Tühjaks jäänud kohtunikukohhale saadeti Soulis uus ametnik, kuid müstilisel kombel suri iga Miryangi saabunud kohtunik juba esimesel ööl pärast saabumist. Lõpuks otsustas üks uudishimulik mees Sang Sa ameti vastu võtta minna ja uurida, mis toimub.

Öösel ringi kõndides nägi Sang Sa jões salapärast valgust. Ta lähenes sellele ja kohtus Arangi kummitusega. Too rääkis mehele oma surmast tõtt ja palus abi. Sang Sa võttis ülesande vastu ja päästis sellega oma elu. Arangi kummitus ütles talle, et mõrvar tuleb varsti tema juurde tööd otsima ja mehe pea ümber lenda kolm korda ööliblikas. Paari päeva pärast läkski Baek Ha uue kohtuniku juurde tööd küsima ja vestluse ajal lendas suur ööliblikas kolm korda ümber tema pea. Uus kohtunik pani Beak Ha mõrva üles tunnistama, ta vahistati ja tema üle mõisteti kohut.

Ükski kohunik Miryangis enam ei surnud, kuid täiskuuöödel näevad inimesed sageli Miryangi jõe kaldal kummituslikku valgust ja kauni naise kuju.

Allikas: koreabyme.com/8-korean-mythical-creatures/

September, 2022