Fomoorid (koletisrahvas Iiri mütoloogias)

Fomoorid (vanaiiri Fomóire; iiri Fomhóraigh või Fomóraigh), koletisrahvas Iiri mütoloogias, Iirimaa esimeste asunike vaenlased, keda kujutatati üleloomulike ja koletute olenditena. Algselt peeti neid pärinevaks mere või maa alt, justkui Iirimaa tagaküljelt, hilisemalt kujutati neid mereröövlite ja hiiglastena – seda hilisemat käsitlust mõjutasid tõenäoliselt viikingite rüüsteredked. Ühe teooria kohaselt esindasid fomoorid looduse metsikuid ja hävitavaid jõude; kaost, pimedust, surma, põuda jms.

On kirjeldusi, milledes fommoorid on hiiglaslikud olendid, kusjuures naised on sama suured kui mehed. Nad olid inetud, kuid väga tugevad. Nii olid näiteks fomooride kuninga emal Lotil huuled, mis rippusid rinnani, aga tema jõud ületas terve sõjaväe jõu. On kirjeldusi, milles fomooridel oli üks silm, üks käsi ja üks jalg, sest nendest asus meie maailmas ainult üks pool, teine kehapool asus teises maailmas, kust nad ammutasid ka oma jõu. Fomoorlaste inetus pidi kaduma, kui nad lähevad tervikuna teise maailma.

Ristiusustatud Iirimaal muutus fomooride kuvand deemonlike kurjade vaimude kuvandiks ja fomoorideks hakati vahel nimetama vahel kõiki skandinaavlasi.

Allikas: Wikipedia

September, 2022

Vaata lisaks:

Manannan (iiri merejumal)
Müütilised veeolendid