Bean-nighe / peseja (naisvaim šoti folklooris)

Bean-nighe (šoti gaeli peseja), naisvaim šoti folklooris, keda peetakse surmaendeks ja teispoolsuse sõnumitoojaks. Ta peseb ojades või tiikide ääres nende riideid, kes surevad. Prantsuse keeles tuntud kui Les Lavandières (keskööpesejad).

On usutud, et bean-nighe'd on nende naiste vaimud, kes surid sünnitusel ja on määratud täitma oma ülesandeid päevani, mil nende elu oleks tavapäraselt kulgedes lõppenud. Samuti on usutud, et nad võivad oma pesemiskohustusest vabaneda siis, kui kõik surnud naisest jäänud riided on puhtaks pestud.

Mulli ja Tiree saartel olid bean-nighe'l väga pikad rinnad, mis segasid pesu pesemist ja ta pidi nad heitma üle õlgade. Need, kes teda nägid, pidid talle vaikselt lähenema, võtma kinni ühest rinnast, panema selle suhu ja väitma, et on tema kasulaps. Siis annab bean-nighe talle edasi kõik teadmised.

Skye saarel öeldi, et kui inimene bean-nighe'i kinni püüab, avaldab inimesele tema saatuse. Ta vastab kõigile küsimustele, kuid ka inimene peab ausalt vastama tema küsimustele. Kui aga bean-nighe näeb inimest esimesena, ei suuda too enam liigutada.

Ühes šoti mägismaalt pärinevas loos kõndis Cromarty neiu hingamispäeva hommikul Loch Slini järve ääres mööda teed ja pärast nurga pööramist nägi pikka naist, kes seisis vees ja pesi riideid neid vastu kivi. Lähedal asuval pleegitusredelil oli üle kolmekümmet särgi, kõik verega määrdunud. Varsti pärast seda varises jumalateenistuse ajal sisse Fearni kloostri katus ja surma sai kolmkümmend kuus inimest. (Ajalooliselt varises kloostri katus sisse 1742. a ja hukkunuid oli ligi viiskümmend.)

Allikas: Wikipedia

September, 2022

Vaata lisaks:

Fuath (pahatahtlik veevaim šoti ja iiri folklooris)
Les Lavandières / keskööpesijad (naisvaimud keldi mütoloogias)