Tomokazuki / umiama (vee-yōkai Jaapanis)

Tomokazuki (koos-sukelduja) ehk umiama, vee-yōkai Jaapanis; olend, kes ilmub vee all ama (jaapani naissukelduja) kujul. Tomokazukid ilmuvad pilves päevadel. Ainus viis neid tegelikest naissukeldujatest eristada, on nende peapaelte pikkus – umiamade peapaelad on palju pikemad.

Tomokazuki viipab vee alla ama endale lähemale ja pakub merikarpe ja -siilikuid, et sukeldujat sügavamale meelitada. Nad peibutavad ama aina sügavamale ja kaldast kaugemale, kuni ama upub.

Et kaitsta end tomokazuki eest, kannab ama sukeldudes kaasas ohutisi; tavaliselt on nendeks kaitsvad sümbolmärgid peapaeltel.

Tomokazukisid on peetud uppunud amadeks, kes kummitavad, kuid usk nende olemasolusse on vähene – enamasti kantakse lood tomokazuki nägemisest hapnikuvaegusest tekkivate nägemuste arvele.

Ühes loos läksid ama ja ta abikaasa paadiga merele, et merekarpide järele sukelduda. Sügavas vees nägi ama tomokazukit ja tõusis kiiresti pinnale, et sellest oma mehele sellest rääkida. Mees naeris ta välja ja käskis tal tööd jätkata. Ama sukeldus mehe käsul uuesti ja enam teda ei nähtud.

Fukui prefektuuris on vee-yōkai umiama. Kui ama sukeldub merepõhja, tõuseb umiama pinnale. Ja vastupidi – kui ama pinnale tuleb, sukeldub umiama alla. Seetõttu on seda olendit väga raske märgata, kuid need vähesed, kes teda siiski näevad, haigestuvad varsti raskelt.

Allikas: Yokai.com

August, 2022

Vaata lisaks:

Müütilised veeolendid