Kenmun / kenmon / kawataro / yamawaro (veeyokai Jaapanis)

Kenmun (veevaim) ehk kenmon ehk kawataro ehk yamawaro, veeyokai Jaapanis. Vee- ja puuvaim, keda tuntakse Lõuna-Jaapanis Amami saartel. Kirjelduste järgi näev välja nagu kappa ja ahvi ristand. Keha on kaetud tumepunaste või mustade karvadega; jaladf käed on pikad ja peened; natuke suurem kui inimlaps; noka moodi, pealael taldrikutaoline süvend, mis mahutab väikese koguse õli või vett. Nende kehad lõhnavad nagu jamss.

Kenmunid teevad oma kodu banjanisalusse ja veedavad päevi mägedes või veekogude ääres pererühmades mängides. Eriti naudivad nad sumomaadlust, milles nad on väga osavad. Talveks rändavad nad mägedesse suveks tagasi merre.

Kenmunid on ka kujumuutjad, kes moonduvad inimesteks, hobusteks või lehmadeks. Samuti võivad nad muuta end taimedeks ja sulanduda taimestikuga või isegi kaduda täielikult. Kenmunid suudavad ka valgust luua ja neil on võime sõrmeotstest tuld tekitada. Mõnikord kasutavad nad seda õli süütamiseks oma peanõus.

Öösiti jahti pidades otsib kenmun toitu sõrmeotstest tuleva valguse abil. Tema põhitoiduks on kalad ja väikesed merikarbid, samuti sööb ta nälkjaid ja tigusid. Nad vihkavad kaheksajalgasid ja hiidkarpe.

Kenmunid hoiduvad inimestest eemale, kuid vahel siiski aitavad küttepuid korjavatel inimestel koormaid kanda. Nad peavad meeles inimesi, kes kohtlevad neid sõbralikult.

Kenmunid armastavad võistlemist ja ei suuda vahel jätta kutsumata inimene sumomatšile. Kui tema peanõu on täidetud, on kenmunil üleloomulik jõud ja teda ei saa võita. Kenmunile meeldib aga inimesi matkida – kui vastane seisab pea peal või kummardub väga madalale, teeb seda ka kenmun, tema peanõu voolab tühjaks ning ta saab lüüa.

Vahel teevad kenmunid inimestega vempe ja ei häbene ka inimestelt toitu või esmeid varastada. Samas on nad ise kergesti solvuvad, eriti kui kõneldakse nende kehade lõhnast. Kui inimene räägib mägedes olles halvast lõhnast või peeretamisest, ärritub iga kenmun, kes seda juttu kuuleb.

On lugusid lastest, kes metsa eksisid ja kelle hinged kenmun varastas. Pärast käitusid lapsed nagu kenmunid, elasid banjanipuude otsas ja hüppasid puult puule. Kenmun võib varastada ka täiskasvanu hinge, sööta talle tigusid või viia ta jõkke. Need inimesed leitakse hiljem teadvusetuna banaanipuu alt. Kui banaanipuu, millel elab kenmun, raiutakse maha, paneb kenmun puuraidurile needuse: ohvri silmad lähevad paiste, ta jääb pimedaks ja lõpuks sureb.

Kenmuni minema ajamiseks piisab, kui ähvardada teda visata kaheksajalaga või suure merikarbiga.

Allikas: Yokai.com

August, 2022

Vaata lisaks:

Kijimunā / sēma / bunagaya (ranna-yokai Jaapanis)
Kappa (jaapani müütiline veeolend)