Ichimoku nyūdō / Kamokoshin / Hitotsume nyūdō (järve-yokai Jaapanis)

Ichimoku nyūdō (ühesilmne preester) ehk Kamokoshin (Kamo järve jumal) ehk Hitotsume nyūdō (ühesilmne preester), järve-yokai Jaapanis, Niigata prefektuuris Sado saarel asuva Kamo järve valvur. Veejumal, kellel on üks suur silm, muus osas kirjeldatakse sageli kui kappa sarnast olendit. Ilmub igal aastal uusaasta paiku.

Lugu: Ühel päeval Kamo järve ümbrust uudistades leidis Ichimoku nyūdō puu külge seotud hobuse. Ichimoku nyūdō oli sellest olendist lummatud, ronis hobusele selga ja sõitis ringi, rõõmust naerdes ja nuttes. Siis tuli aga hobuse omanik ja võttis Ichimoku nyūdō kinni. Veeolendina oli Ichimoku nyūdō maa peal üsna jõuetu. Ta palus inimeselt vabandust ja lubas, et kui too ta lahti laseb, püüab ta inimesle iga päev kala ja kinnitab võlukonsuga järveäärse pajupuu külge.

Hobuseomanik lasigi Ichimoku nyūdō tagasi vette, järgmisel päeval rippus aga pajupuu küljes suur kala. Mees võttis kala lahti ja viskas konksu vette. Ka järgmisel hommikul oli pajupuu okste küljes suur kala ja niimoodi kestis see aastaid.

Ühel päeval tuli mehele aga mõte, et ta viska konksu tagasi vette, vaid jätab selle endale. Nii ta ka tegi, kuid nüüd ei olnud enam hommikuti pajupuu küljes kala. Seejärel, 15. päeval pärast aastavahetust, ründas Ichimoku nyūdō mehe maja ning tekitas kõiksugust kahju. Mees palvetas terve öö ja hommikul rünnakud lakkasid, kuid igal aastal samal päeval ründas Ichimoku nyūdō uuesti. Et kaitsta end Ichimoku nyūdō viha eest, kinkis mees võlukonksu lähedal asuvale templile, mis oli pühendatud Kannonile, kaastunde bodhisattvale. Järgmisel aastal ründas templit Ichimoku nyūdō ja tema alamate armee. Preestrid palvetasid öö läbi ja hommikuks rünnak rauges. Sellest ajast saadik valmistuvad selle templi preestrid igal aastal 15. päeval pärast aastavahetust Ichimoku nyūdō tulekuks ja korraldavad kogu öö kestva valve, et tõrjuda tema rünnakut.

Mõnes muus versioonis müüb hobuseomanik võlukonksu suure summa eest kaupmehele. Pärast seda ründab Ichimoku nyūdō tema maja ja tapab kogu ta pere. Hirmunud külaelanikud püstitavad templi Kannonile, et palvetades pääseda Ichimoku nyūdō viha eest.

Allikas: Yokai.com

August, 2022

Vaata lisaks:

Kappa (jaapani müütiline veeolend)