Hanzaki (salamander-yokai Jaapanis; Andrias japonicus)

Hanzaki (Jaapani hiidsalamaner), salamander-yokai Jaapanis; Andrias japonicus. Jaapani hiidsalamandrid kasvavad kuni 1,5 m pikkuseks, kuid selle looma yōkai-versioonides kasvab hansaki (ka ōsanshōuo, hanzake või hazako) palju suuremaks. Tal on kare, laiguline, pruun ja must nahk, pisikesed silmad ja tohutu suu. Elab jõgedes ja ojades, mis jäävad inimasustusest kaugele.

Hanzaki ja inimesed puutuvad harva kokku. Kui see juhtub, on põhjuseks tavaliselt see, et hanzaki on kasvanud küllalt suureks, et süüa inimesi või kariloomi.

Ühes loos elas sügavas tiigis hiiglaslik hanzaki. Hanzaki haaras hobuseid, lehmi ja ka külaelanikke, vedas vette ja neelas alla. Põlvkondi elasid külaelanikud hirmus ja hoidsid tiigist eemale.

1593 a uurisid külaelanikud, kas võtaks hanzaki tappa. Noor külaelanik Miura no Hikoshirō pakkus ennast, haaras oma mõõga ja sukeldus vette. Hanzaki neelas ta kohemaid alla, kuid Hikoshirō lõikas looma seestpoolt pooleks. Tapetud olendi pikkus oli 10 m ja ümbermõõt 5 m.

Selle päeva õhtul hakkasid Hikoshirō kodus juhtuma kummalised asjad. Miski paugutas ust ja ukse tagant oli kuulda karjumist ja nuttu, ent Hikoshirō ukse avas, polnud selle taga midagi. Varsti aga suri ootamatult Hikoshirō ja suri ka kogu tema perekond. Kummalisi asju hakkas juhtuma ka külas, mistõttu hakkasid külaelanikud uskuma, et neile on needuse pannud surnud hanzaki vihane vaim. Nad ehitasid väikese pühamu, austasid hanzaki vaimu jumalana ja nimetasid selle Hanzaki Daimyōjiniks. Pärast seda vaim rahunes ja needus soikus.

Allikas: Yokai.com

August, 2022

Vaata lisaks:

Müütilised veeolendid