Kawauso (libasaarmas Jaapani folklooris)

Kawauso (jõesaarmas), libasaarmas Jaapani folklooris. Nagu enamik Jaapani metsloomi, nii omandab ka saarmas vanemaks saades maagilisi võimeid, ta on osav kujumuutja ja helide jäljendaja. Kawauso armastab alkoholi ja teda nähakse tavaliselt vaid nende inimeste läheduses, kellel on saket. Kawauso on mänguline yōkai, tuntud oma trikkide ja pahanduste poolest, kuid harva ohtlikud.

Kawausole meeldib inimesi narritada, eriti helisid ja sõnu jäljendades. Ta naudib tänaval kõndivate võõraste inimeste nimede või juhuslike sõnade hüüdmist ja inimeste segadusse sattumist. Talle meeldib ka öösiti võluväel laternaid kustutada ja kõndijaid pimedasse jätta. Mõnikord muutub Kawauso kauniks nooreks naiseks ja võrgutab noori mehi, et siis ise naerdes ära joosta.

Haruharva paneb kawauso toime ka julmemaid tegusid – riietub losside lähedal kauniks nooreks naiseks, meelitab noori mehi veepiirile, püüab neid kinni ja sööb ära, poolsöödud keha viskab aga vallikraavi.

Kawauso lemmikmaskeering on noore kerjuslapse kuju, kes kannab suurt õlgkübarat. Sellistena hiilib ta linna ja ostab poodidest alkoholi. Plaan läheb lörri, kui temalt küsitakse, et kes ta või kuskohast on pärit. Kawauso suudab korrata vaid viimast talle öeldud sõna või teeb naljakaid mõttetuid hääli. See reedab tema olemuse.

Numatachi linnas nimetati neid tomo no kawauso ja ato no kawauso ja nad ilmusid möödujate ette bōzu (teatav munk) kujul – kui keegi talle lähenes, hakkas ta kasvama ja muutus väga suureks bōzuks.

Allikad: Wikipedia; Yokai.com

August, 2022

Vaata lisaks:

Müütilised veeolendid