Shōjō (veeyokai Jaapani folklooris)

Shōjō (joomar, orangutan), veeyokai Jaapani folklooris, elab rannikualal, saartel ja madalas vees kogu Jaapanis. Algkuju pärineb Hiinast: bestiaariumis Shan Hai Jing (Mägede ja merede klassika; 4.-1. sajajnd eKr) on sarnase olendi nimeks shēng shēng või xīng xīng, mida tõlgitakse kui elav-elav.

Shōjōd näevad välja nagu inimesesuurused ahvid, pikkade punaste karvadega. Ka näod on punakad ja need õhetavad nagu joobnud inimestel. Nad on kahejalgsed ja kannavad vahel vetikatest rõivaid. Shōjōd veedavad oma elu saket juues ning eraldatud randades mängides. Nad teevad rumalusi, laulavad, tantsivad ja naudivad elu. Nad valmistavad ise saket ja pruulivad mereveest soolast veini. Veini maitse on oleneb joojast: heale inimesele on see maitsev, kurjale aga nagu rõve mürk, mis võib ka tappa, kui inimene oma käitumist ei muuda.

Shōjō saab aru inimeste jutust ja ütleb ka ise mitmeid sõnu. Üldiselt on shōjōd sõbralikud ja rahumeelsed, nad hoiavad omaette, kuid on ka lugusid shōjō-rühmadest, kes ahistavad meremehi ja laevu, mis satuvad nende elualale liiga lähedale. Need lood on harva vägivaldsed, tavaliselt piirdub asi mõne saketünni varastamisega laevalt.

Pilt: joonistus entsüklopeedias Wakan Zansai Zue, 1712

Allikad: Wikipedia; Yokai.com

August, 2022

Vaata lisaks:

Mägede ja merede klassika / Shan Hai Jing (Hiina iidne bestiaarium)
Näkk
Müütilised veeolendid