Hōnengyo / kaigyo (veekrüptiid Jaapanis)

Hōnengyo (viljaka aasta kala) ehk kaigyo (imelik kala), veekrüptiid Jaapanis. Hōnengyo on kala või kahepaikne yōkai, kes aeg-ajalt jõgedesse ilmub. Ta võib kasvada enam kui kahe meetri pikkuseks. Kehad on pikk ja painduv nagu nirgil ning kaetud soomustega nagu maol; jalad nagu kilpkonnal ja silmad nagu peeglid; seljauimed on mustad ja massiivse keha küljes on sageli veetaimi. Eluviisi kohta on väga vähe teada. Teda nähakse vaid siis, kui kalurid ta kogemata kätte saavad või kui ta ootamatult veepinnale kerkib.

Aeg-ajalt uhutakse mõni hōnengyo suurtlinnades jõekallastele ja ta pälvib kohalike elanike tähelepanu. Ajalooliselt on nad ilmunud vahetult enne rikkaliku viljasaagiga aastaid ja arvatakse, et nende nägemine on hea märk. Kuulsaim vaatlus leidis aset 1866. a kui Osakas avastati Yodo jõe kaldalt kummaline kala. Lugu sellest koos värvilise illustratsiooniga levisid laialdaselt ajalehtedes. Isend oli 2–3 m pikk ja kaalus umbes 70 kg. Artiklis teatati, et varem on selliste kalade leidmisele järgnenud mitu aastat õitsengut. Lootuses, et ka seekord on tegemist hea märgiga, panid ajalehed olendile nimeks hōnengyo.

Oletatakse, et tegemist võis olla jaapani hiidsalamandriga (Andrias japonicus), kes rändas mägedest alla, või siis hülgega, kes tuli ookeanist jõkke.

Allikas: Yokai.com

August, 2022

Vaata lisaks:

Veekrüptiidid