Bitan (veekrüptiid Jaapanis)

Bitan, veekrüptiid Jaapanis Okinawat ümbritsevates vetes. Bitanid on suured, tursked, lehmalaadsed mereloomad, kellel on sarved ja habe nagu draakonil; keha on kalalik ja tihedalt kaetud soomustega, sabad aga kaheharulised. Bitanit on kirjeldatud 1832. a avaldatud kirjutises Ryūkyū kitan, mille autoriks on Hiinast pärit rändur Beizanshi, kes külastas Ryūkyū saari ja jäädvustas nähtu. Bitan meenutab rokugyot, teist lehmasarnast kala, keda kirjeldati Hiina iidses entsüklopeedias Shan hai jing, kuid sarnasus näib siiski olevat juhuslik.

Bitani eluviisi kohta pole midagi teada, kuid Taketomi saare elanikud on väitnud, et bitani kujutisel on maagilised raviomadused ja kuna saarel on olnud tavaks bitani pilte seintele riputada, siis o0n neil peavalusid harva.

Üks lugu pajatab, et väga ammu, Ryūkyū saarte esimese dünastia Tensonshi ajal töötas kuninglikus palees majateenijana Bintara. Ühel päeval läks ta vette ja muutus mereolendiks, keda hakati nimetama Bitaniks. Seda, et isegi lihtne toatüdruk võis muutuda imeliseks, tervendavaks kalaks, nähakse kui tunnusmärki Tensoshi dünastia pühadusest.

Allikas: Yokai.com

August, 2022

Vaata lisaks:

Veekrüptiidid
Rokugyo / roku (maakala Hiina ja Jaapani mütoloogias)