Kawahime / kawa onago / kawa jorō (näkkolend Jaapanis)

Kawahime (jõeprintsess) ehk kawa onago (jõetüdruk) ehk kawa jorō (jõehoor), näkkolend Jaapanis, yokai, tuntud Honshūl, Kyūshūl ja Shikoku lääneosas. Näeb välja ilusad naisena, kuid mõnes paigas on kirjeldustes ka kappalaadseid jooni nagu roomaja nahk või ujunahaga sõrmed-varbad.

Kawahime veedab suurema osa ajast vees. Ta varitseb sildade või vesiveskite varjus ja ootab, kuni noored mehed lähedale satuvad. Siis tuleb ta veest välja ja paneb noormehe endasse täielikult armuma. Seejärel võtab kawahime mehelt kogu elujõu.

Piirkondades, kus kawahime ilmub, hoiatavad eakad külaelanikud noori mehi, et nad hoiduksid jõgede ääres võõrastest naistest. Neil kästakse hoida pilk maas, pidada hinge kinni ja võimalikult kiiresti minema kõndida.

Ühes loos reisib noormees läbi sõbrale külla, kui kohtab jõe ääres kaunist naist, kes keerutab käte vahel lõngarulli. Mees pidas naist kahtlaseks ja ähvardas teda, kuid naine vastas vaid jubeda naeruga. Et näha, kas naine on yōkai, tõmbas mees mõõga ja lõikas lõnga pooleks. Naine kiljatas ja kadus jõkke. Kui noormees sõbra juurde jõudis ja juhtunust rääkis, hoiatas sõber, et mõõk, mis lõnga läbi lõikas, kaotas sellega oma lõikamisvõime. Ta laenas noormehele kojusõiduks teise mõõga. Koduteel ootas kahtlane naine teda jõe ääres ja ütles: "Sinu mõõk, mis mu lõnga läbi lõikas, ei saa mulle kahju!" Noormees võttis sõbra mõõga ja tappis naise, kes oli tegelikult kawahime.

Allikas: Yokai.com

August, 2022

Vaata lisaks:

Kawa akago / kawa akaji (vee-yokai Jaapanis)
Kappa (jaapani müütiline veeolend)
Ningyo /gyohijn / hangyojin (jaapani näkk)
Näkk