Kawa tengu (jõetengu Jaapanis)

Kawa tengu (tengu jõgi), jõetengu Jaapanis. Elab Jaapani idaosas jõe- ja järvekallastel. Näeb välja nagu teisedki tengud1 – ebamääraselt linnutaoline, tumedate sulgedega. Tavaliselt jääb ta inimestele nähtamatuks, kuid mõnikord silmatakse teda pilvisel või vihmasel päeval ilusat kimonot kandva ja vihmavarjuga olendina.

Kawa tengu veedab oma päevi üksinda jõekaldal, kividel ja vaatades justkui sügavalt mõtisklevana vett. Öösiti püüab ta kala. Ta loob vee kohal hõljuvaid maagilisi tulekerasid, mida nimetatakse tengubideks ja tekitab ka kuulmishallutsinatsioone – orgudest kostev olematute kärestike või koskede helid on teinud kawa tengu.

Kawa tengule meeldib inimestega nalja teha, kuid vahel teeb ta ka tõsist kahju. Liiga lähedale tulnud inimeste peletamiseks kasutab ta maagiat. Kui kalur heidab oma võrgu kawa tengu kalapüügialale liiga lähedale, tekitab kawa tengu illusiooni tõrvikutuledest ja rahvahulga häältest, mis paneb kaluri kaugemale minema. Kui lapsed mängivad kawa tengule liiga lähedal, peletab ta nad kaugemale illusiooniga hiiglaslikust mustast mungast, kes tuleb metsast ja hüüab: "Lapsed, lapsed!"

Kui keegi läheb sihipäraselt kawa tengut otsima, võivad naljad muutuda kurjemaks. Inimene komistan komistab ja kukub pea ees jõkke. Või siis loob kawa tengu illusoorse silla, mida ületama hakkavad inimesed saavad vigastada.

Ühes loos kõndis kalur Tama jõe kaldal pärast päevatööd kodu poole, seljas korv, mis oli ääreni kala täis. Äkki kuulis ta häält, nagu oleks tema selja taga vees lobistanud inimene. Ta pani oma raske korvi maha, et asja uurida. Jões polnud kedagi. Kalur tõstis korvi jälle selga, kuid see oli nüüd kerge. Ta vaatas korvi ja nägi, et kõik kalad olid kadunud. Ta oli nii palju kalu püüdnud, et see pahandas kawa tengut, kes võttis kõik kalad tagasi.

1 Tengu ('taevane koer', 'taevane valvur') – Jaapani rahvausundis yokai (üleloomulik olend) või teatud šinto kami (jumal).

Allikas: Yokai.com

August, 2022

Vaata lisaks:

Ningyo /gyohijn / hangyojin (jaapani näkk)
Ebisu (jaapani kalajumal)
Veehaldjas (eesti)