Chinouya (vee-naine Jaapani folklooris)

Chīnouya (piimaema; märg õde), vee-naine Jaapani folklooris, tuntud Okinawal. Sarnaneb inimnaisega, kellel on pikad mustade juuksed ja ülisuured rinnad.Näoilmes on õrna, emalikku lahkust.

Chīnouya elab jõgedes surnuaedade lähedal, kuhu maetakse lapsi. Ta hoolitseb surnud laste vaimude eest, toites neid hauataguses elus oma piimaga. Kui sureb noorem kui kuueastane laps, on kombeks paluda chīnouyal hoolitseda tema vaimu eest ja surnuaiale jäetakse ohvriannina toidukrp.

Vaatamata lahkele välimusele ja emalikule loomusele võib chīnouya olla väga ohtlik. Kui ta hakkab hoolitsema elusa laps eest, siis laps muutub kiiresti nõrgaks ja sured. Kui lapsed mängivad chīnouya elukohaks olevale veesilmale liiga lähedale, tõmbab chīnouya nad vette ja uputab. Arvatakse, et neid lapsi, kes vaatavad peeglisse, tõmbab miski ka vee poole ja nad võivad minna chīnouya elukoha veele liiga lähedale. Seepärast hoitakse väikelapsi peeglitest eemal.

Chīnouya pärineb Okinawa saare põhjaosast Yanbara folkloorist, kuid sarnaseid vaimolendeid leidub kõikjal Jaapanis. Okinawast põhja pool on tuntud näiteks ubume ja kosodate yūrei. Okinawa enda paljudel onaga chīnouya kohalikke variatsioone, näiteks Kouri saarelt pärit chīanmē. Chīanmē vaatab kurvalt ühes suunas ja ennustab lapse surma. Arvatakse, et laps sureb nädala jooksul ükskõik millises külas sealpool, kuhu chīanmē vaatas.

Allikas: Yokai.com

August, 2022

Vaata lisaks:

Näkk