Tsunki (ürgne veevaim Amazonase hõimudel)

Tsunki, ürgne veevaim Amazonase shuaridel ja achuaridel. Shuarid on Marañóni jõe ülemjooksul elavad Amazonase hõimud (umbes 80 000 inimest); achuarid on Amazonase kogukond (umbes 18 500 inimest) Ecuadori ja Peruu piirialadel. Tsunki on ka esimene šamaan.

Tsunki on veevaim, kes esineb sageli kauni naise kujul, kuid võib võtta ka anakonda või mõne muu veelooma kuju. Tsunki on seotud kaugete koskedega ja ta on sageli nende läheduses. Tsunki nimetus on alati ainsuses, kuid see hõlmab perekonda, kus on mitu tsunki-olendit, sealhulgas isa, tema pojad ja tütred. Shuari keeles pole soolist eristamist ja Tsunkide sugu oleneb oleneb jutustajast ja jutustatavast loost.

Shuarid peavad end veeolendite järeltulijateks, kelle kogu šamaanijõud on saadud otse Tsunkilt. Tal on kõik teadmised tsentsaki (maagiline, kujuteldav nool nõidumisel ja tervendamisel) kohta ning tal on võime pakkuda šamaanidele erilist tsentsaki kristallvormi, mis on eriti võimas.

Üks lugu räägib shuari mehest, kes kohtab kauni naisena esinevat Tsunkit. Nad otsustavad abielluda ja sisenevad Tsunki isa heakskiidul veemaailma. Mees elab seal pikka aega ja Tsunki-naine sünnitab lapse. Ühel päeval käsib Tsunki-pere mehel minna oma shuari-naisi vaatama, sest ta on kaua aega eemal olnud. Tsunki-naine on aga Shuari-mehesse nii armunud, et otsustab maa peale kaasa tulla ja muudab end maoks. Kodus on ta maona, aga koos mehega jahile minnes muudab end inimeseks. Shuari-naised on uudishimulikud, sest mees magab meesteruumis üksinda ja käitub imelikult. Ühel päeval, kui mees magab, uurivad nad ja avastavad, et mees on mähitud säravasse veekuube. Seejärel jääb Tsunki-naine rasedaks ja kuna ta ei saa mehega jahile minna, otsustas ta maona koju jääda. Ta magab väikeses korvis. Enne jahile minemist keelab mees Shuari-naistel korvi avada ja sellesse vaadata, aga naised rikuvad keeldu, leivad mao ja panevad sütele. Nüüd muutub Tsunki-naine veeks ja imbub maasse. Ta läks koju oma Tsunki-isa juurde ja jutustab väärkohtlemisest. Tsunki-isa laseb välja hulga anakondasid ja tekitab suure tormi. Shuari-mees märkab taeva tumenemist ja aimab põhjust. Ta tuleb koju oma shuari-naiste juurde ja küsib neilt, kas nad rikkusid keeldu. Kui naised seda tunnistavad, ütleb Shuari-mees sarkastiliselt: "Teid ootab tükk õnne!", võtab oma tütre ja läheb mägedesse. Sinna on kuulda anakondade poolt ärasöödavate shuaride karjeid. Vesi ujutab maa üle, välja arvatud kõrge palmipuu, mille otsa on roninud Shuari-mees koos tütrega. Mööduvad päevad ja vesi taandub. Kui tütar suureks kasvab, abiellub Shuari-mees temaga ja shuari-rahvas tekib uuesti. Tsunkid tulevad Shuari-mehele selles appi.

Tsunki on ka tänapäeval austatav vaimolend ja Ecuadoris tegutseb Tsunki ühing (Asociation Tsunki), mis on šamaanide organisatsioon Shuari Föderatsiooni raames. Ühingus õpetatakse šamaanidele shuari ja achuari meditsiini, ravimtaimede kogumist ja ravimite valmistamist.

Ühendust Tsunki ja teiste vaimudega saadakse nägemuste kaudu, milleni jõudmist hõlbustab hallutsinogeensete taimede kasutamine.

Allikas: Wikipedia

August, 2022

Vaata lisaks:

Müütilised veeolendid