Magwayen (merejumalannna Filipiinidel)

Magwayen, mere- ja allilmajumalannna Filipiinidel Visayalaste (rahvas Luzoni saare lõunaosas ja Mindanao saarel) mütoloogias. Ta lõi koos taevajumal Kaptaniga maailma ja esimesed inimesed.

Magwayen kehastab ookeani ning teda kujutatakse rahuliku ja heldena; ta pakkus inimestele rikkalikult toitu. Kuid Magwayen võib olla ka tormiline ja vägivaldne ning tema raev põhjustab torme ja tsunamisid.

Teda kujutatakse küpse, alasti naisena, kes hoiab käes maagilist merikarpi ja mõnikord ka beebit. Vahel on teda kujutatud koos mõne teise merejumalannaga (või ka oma tütre Lidagatiga) ja ümbritsetuna kaladest. Mõnikord kujutatakse teda lihtsalt tohutu laia ookeanina, mille veed ulatuvad kõikidele maadele, sealhulgas maa-aluste jõgedeni. Usutakse, et tema veed voolavad välja allmaailma, ja seega on ta üks väheseid jumalaid, kes pääseb vaimude maailma.

Magwayenil oli tütar Lidagat, kes abiellus Kaptani poja Lihanginiga. Pärast Lidagati surma oli Magwayen nii kurb, et järgnes oma tütrele allilma ning hülgas oma kohustused merejummalannana – tema ja tema tütre koha võtsid üle teised veejumalad. Seetõttu kujutatakse teda ka naisena, kes kannab leinariideid, kelle nägu on kaetud tumeda riidega ja kes tegutseb praaminaisena, viies hingesid alla Suladile. Nii saab ta olla lähemal oma tütrele.

August, 2022

Vaata lisaks:

Magindarad (merineitsid Filipiinidel)
Magindang (merejumal Filipiinidel)
Merineitsi