Pania (merineitsi Uus-Meremaa folklooris)

Pania, merineitsi Uus-Meremaa folklooris, Napieri linna sümbol.

Lugu: Pania oli kaunis merineitsi, kes elas Uus-Meremaa Põhjasaare idaranniku ääres meres. Päeval ujus ta meres korallrahude juures, pärast päikeseloojangut läks aga ojja, mis suubus lahte, kus praegu asub Napieri linn. Ta ujus mööda oja piirkonda, kus sai põõsaste vahel puhata. Karitoki, maoori pealiku ilus poeg, kustutas igal õhtul janu oja ääres, kus Pania puhkas, sest seal oli kõige magusam vesi. Ta ei teadnud, et neiu teda mitu nädalat jälgis, kuni ühel õhtul sosistas Pania õrnalt. Tuul kandis sosina Karitokini, kes pöördus ümber ja nägi Paniat oma peidupaigast väljumas.

Karitoki armus kohe. Ka Pania armus ja nad abiellusid salaja. Pania ja Karitoki läksid tema vaia (maja) juurde ja keegi ei näinud sisenemas. Päikesetõusu ajal Pania lahkus, kuid lubas igal õhtul tagasi tulla.

Karitoki uhkustas sõprade ees oma kauni naisega, kuid keegi ei uskunud teda. Karitoki küsis nõu küla kaumatualt (külatargalt), kes teadis, et merineitsid on olemas. Kaumatua ütles Karitokile, et Pania ei saa merre naasta, kui neelab alla keedetud toitu.

Õhtul võttis Karitoki keedetud toitu ja proovis panna magavale Paniale suhu. Siis aga huikas öökull ja Pania ehmus ärkvele (öökulli ilmumine on maooridele endeks surmast). Kohkununa, et Karitoki elu võib ohus olla, jooksis Pania merre. Teised merineitsid tulid pinnale ja viisid ta meresügavusse. Karitoki ujus küll teda otsides meeletuna meres ringi, kuid ei näinud Paniat enam kunagi.

Mõned inimesed ütlevad, et näevad korallrahude juures vette vaadates väljasirutatud kätega Paniat, kuid pole teada, kas naine palub Karitokil selgitada reetmist või väljendab oma jätkuvat armastust.

Napieri lähedal asuvat merd kaitseb nüüd Moremore, Pania ja Karitoki poeg. Ta on piirkonna kaitsevaim (kaitiaki), kes moondab ennast sageli haiks, raiks või kaheksajalaks.

Pilt: Pania kuju Napieri linnas

Allikas: Wikipedia

August, 2022

Vaata lisaks:

Merineitsi