Havfrue (merineitsi skandinaavia folklooris)

Havfrue (norra/taani 'merinaine'), merineitsi skandinaavia folklooris. Islandil on ta haffrú (tänapäeval ka hafmey), Fääri saartel havfrúgv (havfrúg), Rootsis hafsfru (ka sjöjungfru või sjörå). Havfrue meesvormiks on havmann (Havmand). 1753. a kirjeldas havfrued ja havmanni Taani-Norra piiskop Pontoppidan, kes oli nende olemasolus veendunud ning pidas neid omavahel paarituvateks loomadeks, kes elavad Põhjameres. Ta arvas, et nimetusi havfrue ja havmand tuleks vältida, kuna tegemist ei ole ju inimestega ja kasutada mõnda väljamõeldud terminit nagu näiteks havabe (meriahv).

Skandinaavia havfrue on poolnaine/poolkala ja nagu merineitsid ikka, on ka tema kaunis. Ta võib olla hea- või pahatahtlik: pahatahtlikkuse kohta on lugusid neidude röövimisest. Ta võib olla kättemaksev: ühes Norra loos meelitati havfrue laeva juurde ja kui ta käe reelingule pani, raiuti see maha – selle eest tekitas havfrue sellise tormi, et pääses vaid hädavaevu.

Havfrue ilmumine/nägemine ennustab lähenevat tormi ja/või kehva kalasaaki. Rootsi kalurite ebausu järgi ei tohtinud seda, et silmati sjöråt, laevakaaslastele öelda, vaid tuli lüüa tulekiviga vastu terast ja tekitada sädemeid.

Mõnedes lugudes on merineitsidel ka ennustajamõimeid ja nad võivad vastata meremeeste küsimustele.

Allikas: Wikipedia

August, 2022

Vaata lisaks:

Havsrå (rootsi merineitsi)
Sjörå / Sjöfru (järvevaim Rootsi pärimuses)
Agnete ja merimees (skandinaavia folkloor)
Havmann (meri-mees Norra folklooris)
Merineitsi