Ceasg (merineitsi Šoti folklooris)

Ceasg, merineitsi Šoti folklooris. Kauni naise ülakeha ja kala (lõhe) alakeha. Šoti gaeli keeles tuntud ka kui maighdean na tuinne (laineneiu) või maghdean mhara (mere neiu).

Ceasg ei ela ainult meres, vaid ka jõgedes ja ojades; võib täita kinnipüüdja kolm soovi. Mõnikord sõlmitakse abielusid ceasgi ja inimeste vahel ning kuulsad meresõitjad pärinevad sageli niisugustest liitudest. Ka siis kui abielu lõpeb ja mereneitsi naaseb merre, tunneb ta alati huvi oma järeltulijate vastu, kaitseb neid tormides või juhatab parimatele püügikohtadele.

Vahel kujutatakse ceasgi ette kurjema olendina. Ühes loos neelab ta mehe alla ja too jääb tema kõhus ellu. Mehe naine mängib harfi, kuni merineitsi uinub ja mees põgeneb. Kui naine mängimise lõpetab, neelab merineitsi ta alla tema ja mees pöördub nõuandja poole. Talle öeldakse, et tuleb hankida eriline muna, mis sisaldab endas merineitsi elujõudu. Mees hangib muna, päästab oma naise ja tapab muna purustades merineitsi. Selles loos oli mees lubatud merineitsile juba enne tema sündi: tema isa oli lastetu ja merineitsi lubas talle poegasid tingimusel, et esmasündinu antakse talle. Šoti folklorist Donald MacKenzie on oletanud, et ceasg võis algselt olla merejumalanna, kellele ohverdati inimesi.

Allikas: Wikipedia

August, 2022

Vaata lisaks:

Doom Bari merineitsi / Padstowi merineitsi (korni folkloor)
Merineitsi