Caboclo d'Água (jõekoletis Brasiilia folklooris)

Caboclo d'Água, veeolend Brasiilia folklooris, São Francisco jõe kaitsja, kes võib inimestesse suhtuda nii hea- kui ka pahatahtlikult. Põliselanikud kirjeldavad teda kui jässakat, lihaselist, pronksise nahaga olendit, sageli ka nelja jäsemega humanoidina. Nahk on on kõva ja nahkjas, kujutustel on talle antud ka kalade jooni.

Caboclo d'Água elab kusagil jõe põhjas asuvas koopas ja ta valvavat suurt kullahunnikut. Need, kes üritavad tema aaret leida, ei naase jõest. Ta võib tulla vahel ka veest välja, kuid ei lähe kunagi jõekallastest kaugemale. Kui kalamees talle ei meeldi, peletab ta kala võrgust eemale, aga kui kalamees talle meeldib, aitab saada rikkaliku loomuse.

Jõe kaitsjana hirmutab ja ründab Caboclo d'Água vahel kalureid ja paadisõitjaid ning lükkab paate ümber, mõnikord uputab ka inimesi. Tema peletamiseks maalivad põliselanikud paatidele hirmutavaid nägusid, carrancasid. Samuti aitab tema vastu see, kui vette visatakse tubakat. Kanuude põhja lüüakse ka nugasid, kuivõrd usutakse, et teras hoiab üleloomulikke olendeid eemal.

On ka teateid, et Caboclo d'Água võib esineda teiste loomade kujul. Ühes loos nägi kalur vees hõljumas surnud hobust, ent kui ta lähemale sõudis, vajus loom kiiresti põhja. Seejärel hakkas paat liikuma ja kalur nägi, et Caboclo-d'Águat üritab paati kummuli keerata. Kalurile meenus, et tal on kotis tubakat, ta viskas selle vette ja Caboclo-d'Água sukeldus vette ja ujus allavoolu minema.

Allikad: Wikipedia; bestiarium.tumblr.com

August, 2022

Vaata lisaks:

Iara (Brasiilia veenümf)
Must Veemees (veekrüptiid Brasiilias)
Näkk
Müütilised veeolendid