It / See (olend Shetlandi folklooris)

It, olend Shetlandi folklooris. Nimetu tegelane, kelle nimeks on inglise keeles asesõna It ('see', 'tema'). Ei ole võimalik kokku leppida, kuidas See välja näeb, sest See pole kunagi kaks korda samal kujul ilmunud. Kas See on kujumuutja või kasutab See oma tõelise välimuse varjamiseks maagiat, pole teada. Kirjeldused hõlmavad meduusid, jalgadeta looma, peata inimest või kotti valget villa. See on jalgadeta, kuid jookseb kiiremini kui ükski koer; See on tiibadeta, kuid lendab kiiremini kui ükski kotkas; See vaikib, kuid inimesed saavad sõnagi kuulmata aru, mida See ütleb.

Ühte Shetlandi maja vaevas See igal jõulupühal. Seal elavat meest hoiatati See kohalolekust, Selle liikumine kõlas nagu lihatükk, mis põrkub põrandale. Mees jooksis välja, relvastatud kirve ja piibliga, ning ajas Seda mööda kaljusid üles, surudes kirve Selle kehasse ja lausudes samal ajal pühasid sõnu. See saadi kätte enne, kui See suutis merre põgeneda.

Kui mees kutsus sõbrad külla, võisid nad uurida, kas See on elus või surnud, ja See nägi igaühe jaoks välja erinev. See maeti maha ja Selle ümber kaevati kraav, kuid keegi ei julgenud Seda kontrollida. Õks võõras oli piisavalt julge, et matmispaika jälgida, kuid udu tõusis ja maa seest kerkis midagi, mis veeres ookeani. See oli põgenenud.

Allikas: digitaalne A Book of Creatures

[Saxby, J. M. E. (1932) Shetland Traditional Lore. Grant and Murray Limited, Edinburgh.]

August, 2022

Vaata lisaks:

Wulver (huntinimene Shetlandi saarte folklooris)
Marool (koletiskala Shetlandi folklooris)
Müütilised veeolendid