Boiuna / Cobra Grande (müütiline madu; Amasoonas)

Boiúna ehk Cobra Grande, müütiline madu Amasoonase jõgikonnas. Nimetust kasutatakse erinevate olendite kohta, alates veejumalannast kuni rohelise anakondani (Eunectes murinus). Sõna boiuna tuleneb tupikeelsest mbóiuna'st (must madu: mbói 'madu' + una 'must').

Boiúna kasvab kuni 200 m pikkuseks ja 10 m laiuseks. Tema tohutud silmad, mis asuvad teineteisest 0,5–1 m kaugusel, helendavad erinevates värvides, sealhulgas oranžikaskollane ja sinine. Mõnikord on tal alumisel lõualuul suured teravad kihvad, mis paistavad läbi ülemise lõualuu aukude nagu sarved. Tal on võimas hais, mis võib panna inimestel pea ringi käima, ja ta tekitab valju mürinat. Boiuna on ka kujumuutja ning võib ilmuda aurulaeva, purjeka või inimesena.

Boiúna viibib ojade, jõgede ja järvede põhjas, vihmametsa ja kuiva maad ta enamasti väldib. Kui veetase kuival hooajal langeb, võib boiúna kaevata uusi veekanaleid ja tiike. Sellises vees kümblemine võib naisterahva rasestada.

Boiúna kaitseb oma vete kalu. Tal on salajõud, mis võimaldab tal keset jõge veevoolu peatada ja vabastada oma äranägemise järgi. Tema arvele võib panna ka seletamatud paadirikked. Boiúna säravad silmad võivad hüpnotiseerida kõiki, kes nendesse vaatavad, ja ta võib inimesa tappa varastades tema varju – varjuta inimene (assombrado) nõtrub ja sureb mõne päeva pärast. Boiúna võib ka rünnata väiksemaid paate ja reisijaid ära süüa, kuid ta võib viia inimesed ka oma veealusesse kuningriiki ja muuta nad jõemadudeks.

Lood hiigelmadudest on levinud kogu Amasoonasel. Peruu-Amasoonasel tuntakse hiiglaslikku anakondat Yakumama ehk vee-ema nime all

Allikad: Wikipedia; digitaalne A Book of Creatures

August, 2022

Vaata lisaks:

Boiúna kaksikud (Brasiilia legend)
Iwanci / Macanci / Pani (koletismadu Ecuadoris)
Guariba-boia (veekrüptiid Lõuna-Ameerikas)
Yacumama (indiaani veekoletis)
Müütilised veeolendid