Abtu ja Anet (pühad kalad Vana-Egiptuse mütoloogias)

Abtu ja Anet, pühad kalad Vana-Egiptuse mütoloogias, kes lootskaladena ujusid päikesejumal Ra laeva esiosa külgedel ja kaitsesid Rad ja laeva ohtude eest, kui Ra purjetas läbi Nuni tumedate vete päikesetõusuni. Väideavalt oli Anet on punane kala, kes kaitses laeva, Rad ja laeval olevaid jumalusi füüsiliselt pärast seda, kui tema vend Abtu andis valjuhäälselt märku deemonmao Apepi lähenemisest.

Vana-Egiptuse keerulises mütoloogias on viiteid ka sellele, et jumalanna Isis olevat muutunud Abtuks ja võib-olla sai kala oma pühaduse just sellest. Isis kui „Abtu, suur sügaviku kala“ tuvastati väljakaevamistel Oxyrhynchuse (vanasti Per-Medjedi) linnas.

Soov mõistetamatut mõistetavamaks muuta on pannud inimesed oletusi tegema selle kohta, et millisest kalaliigist võisid Abtu ja Anet olla ning pakutakse, et nad kuulusid tilaapiate (Tilapia) perekonda. Oletus tugineb sellele, et ka Ra olla ennast vahel ilmutanud tilaapiana.

Abtust ja Anetist on lühidalt kirjutanud ka Jorge Luis Borges oma bestiaariumilaadses teoses „Kujuteldavate olendite raamat“ (1957; eesti keeles 2019).

August, 2022

Vaata lisaks:

Hatmehit (Vana-Egiptuse kalajumalanna)
Apep / Apophis (kaosejumalus Vana-Egiptuses)
Medjed (kala Vana-Egiptuse mütoloogias)
Rem (kala-jumal vanaegiptuses)