Munuanë (müütiline olend Lõuna-Ameerikas)

Munuanë ehk Munuane või Munuani, müütiline olend Lõuna-Ameerikas guahibo hõimu (Ida-Kolumbia ja Lõuna-Venetsueelas) folklooris.

Munuanë liigub džunglivetel ajutise parvega. Ta on pikk ja jõuline, pikkade hallide juustega, kuid tema suu on hambutu nagu kilpkonnal. Talle meeldib süüa inimliha, kuid hammaste puudumine sunnib teda toitu küpsetama. Munuanël puuduvad silmad peas, need on hoopis tema põlvedes. Silmad on tema nõrk koht, muu keha on haavamatu. Tema naise nimi on Matasoropap é nayo ja nad elavad onnis džungli sügavaimas osas.

Munuanë on "kalade vanaisa" ja ta kaitseb kõiki jões olevaid kalu. Kaluritel soovitatakse püüda vaid niipalju kui on hädasti vaja, kuna Munuanë vihkab ahnust ja meelitab liiga palju püüdvad kalamehed kuristikku. Ta võib lasta kurjategijaid ka oma noolega – Munuanë kannab alati kaasas ainult ühte noolt, kuna tema nool ei lenda kunagi sihtmärgist mööda. Ta on ka täitmatu seksuaalkiskja ja tema ohvrid muutuvad termiitideks.

Ühes loos kohtus kalamees kunagi Munuanëga ja tal ei õnnestunud õigel ajal põgeneda. Tema õnneks polnud Munuanë eriti taibukas ja laskis noolega mehe peegelpilti vees, mitte meest ennast. Kuni Munuanë noole kätte sai, ujus mees minema, kuid Munuanë jälitas meest tema kodukülla. Mees lasi noole Munuanë põlvel olevasse silma silma ja tappis ta silmapilkselt. Mõnikord muutub Munuanë surres mädanenud kännuks, kusjuures nool, mis ta tappis, on endiselt kännus. Kogu mets kisendab tema surma pärast, sest kuigi ta on koletis, hoolib ta džunglist ja kaladest.

Allikas: digitaalne A Book of Creatures

August, 2022

Vaata lisaks:

Guallipén / Waillepén /Huallepenyú / Huaillepenyí (olend maputšede folklooris)
Kalamüüdid ja müütilised kalad
Näkk