Lakúma / Lucooma (merekoletis Tšiili folklooris)

Lakúma ehk Lucooma, merekoletis Tšiili folklooris, peetud kõige ohtlikumaks olendiks Tulemaa saarte vetes.

Lakúma ajasid kanuusid ümber ja vedasid inimesed vee alla, jättes pinnale hõljuma vaid nende sisikonna. Nad võisid tekitada ka tohutuid laineid, kutsuda esile keeriseid ja torme, et kahjustada suuremaid laevu.

Lakúma kohta pole üksikasjalikumat kirjeldust. On aga teada, et neile meeldib veepinnal lebada ja lasta oma seljal väikese saarena veest välja ulatuda. Nende lai ja lame selg on kaetud ebatavaliselt suurte rannakarpidega.

Vahel on ühes kohas korraga nii palju lakúmasid, et neid saab kasutada vee peal liikumiseks. Rühm tulemaalasi nägi kord lakúmasid, kes moodustasid elava silla teise saareni. Üks mees, jooksis üle lakúmade selgade ja jõudiski teisele kaldale, teised olid aga liiga aeglased ja lakúmad viisid nad vetehauda. Kättemaksuks tapeti palju lakúmasid – nende surnukehasid võivat tänapäevalgi näha merepõhjas suurte lamedate kividena.

Lakúma ründab ka tabusid rikkuvaid inimesi. On teada, et menstruatsiooni ajal ei tohi tüdruk marju süüa, kuid üks neiu otsustas keelust mööda hiilida; ta imes marjadest mahla välja ja sülitas kestad vette. Siis ründas kanuud lakúma, kes keeldus talle visatud annetustest, võttis tüdruku ja sõi ta ära.

Allikas: digitaalne A Book of Creatures

Juuli, 2022

Vaata lisaks:

Merekoletised
Kalamüüdid ja müütilised kalad