Physeter (müütiline koletisvaal)

Physeter, müütiline koletisvaal. Nimevariatsioonid: Physeterus, Physalus, Pistris, Pistrix, Prister, Pristes, Pristis, Capax, Capidolio, Mular, Peis Mular, Senedectes, Senedette, Spouter, Whirlpool. Nimest Physeter, mida algselt seostati vett purskava merekoletisega, on tänaseks saanud kašelotti teaduslik nimetus Physeter macrocephalus.

Plinius Vanem (I sajand pKr) nendib, et India mere suurimad loomad on pristis (hai) ja balaena (vaal), Gallia ookeani suurim loom aga physeter. See tõuseb üles nagu tohutu sammas, mis kerkib kõrgemale kui laevamastid, ja purskab välja veetulva.

XVI sajandil kirjeldab Olaus Magnus physeteri kahesaja küünra (90 m) pikkusena, suure ümara suuga nagu silmudel, sitke musta naha ja umbes 15 või 20 jala (5-7 m) laiuse sabaga. Ta kasutab oma suud, et imeda suures koguses vett, mille ta seejärel peas olevatest aukude kaudu oma saagile purskab. Ta võib oma saba keerata ümber laevade ja need purustada. Physeterid on julmad olendid, kes uputavad laevu lõbu pärast. Olendi nahk ja rasvakiht on tavarelvade jaoks liiga paksud ning meremehed vaala tähelepanu juhtima mujale: selleks võib looma ehmatada ja peletada trompetipuhumise või kahuripaukudega ehk siis visata merre tünne või väiksemaid paate.

Pilt: Olaus Magnus, 1555

Allikad: digitaalne A Book of Creatures

Juuli, 2022

Vaata lisaks:

Kašelott (Physeter macrocephalus)
Kalamüüdid ja müütilised kalad